Cazul Lia Thomas. Federația Internațională de Natație a interzis înotătorilor transsexuali să participe la competițiile feminine

Data actualizării: Data publicării:
Transgender swimmer Lia Thomas speaks out about backlash, future plans to compete
Fina va crea o categorie „open” la competiții pentru înotătorii a căror identitate de gen este diferită de sexul lor la naștere. Foto: Profimedia Images

Federația Internațională de Natație (FINA) a votat ca sportivii transsexuali să nu poată concura în competițiile de elită feminine în cazul în care au trecut prin anumite părți ale procesului de pubertate masculină. The Guardian spune că decizia FINA este una  seismică și se diferențiază de majoritatea sporturilor olimpice.

Decizia a fost luată duminică, cu prilejul Congresului FINA de la Budapesta, după ce membrii au ascultat un raportul unui grup de lucru transgender care cuprinde figuri importante medicale şi juridice, dar şi personalităţi sportive. Nu mai puţin de 71,5% dintre membrii FINA au votat în favoarea noii măsuri, transmite Agerpres.

Este pur şi simplu inacceptabil ca sportivele transgender să concureze în sporturile pentru femei. Am fost de aceeaşi opinie cu FIFA, care a venit azi după o lungă perioadă, şi am discutat cu propriul meu departament pentru a stabili o politică. Voi încuraja alte sporturi să facă la fel ... Suntem pe cale să avem o masă rotundă cu toate organele de conducere ale sportului, a declarat ministrul britanic al sporturilor, Nadine Dorries, pentru LBC Radio duminică seara.

Polemica care a zguduit natația din SUA

Această măsură a FINA survine după ce nataţia a fost zguduită de o polemică privind înotătoarea transgen americană Lia Thomas. Studenta de 22 de ani, născută de sex masculin, a devenit în primăvară prima înotătoare transexuală care a câştigat în SUA un titlu universitar în proba de 500 m în stilul liber.

Unele voci care au susțint-o pe Thomas au declarat că ceea ce a făcut sportiva reprezintă o premieră care ar trebui sărbătorită, nu restricționată. Cu toate acestea, votul FINA certifică faptul că Lia Thomas nu va mai putea concura la în probele feminine de natație la Jocurile Olimpice de la Paris, așa cum s-a intenționat inițial.

Votul FINA face ca natația să fie doar al doilea organism de conducere olimpic, după World Rugby din 2020, care introduce o interdicție pe motive științifice. 

Majoritatea celorlalte discipline au folosit limitele de testosteron ca bază pentru a le permite femeilor transgender să concureze la categoria feminină, o poziție care a promovat incluziunea, dar a fost criticată pe motive de inechitate.

Varianta care să împace pe toată lumea

FINA a plănuieşte în schimb să creeze categorie „open” la competiții pentru înotătorii a căror identitate de gen este diferită de sexul lor la naștere.

Este important ca sportivele transgender care vor să concureze să poată concura şi să facă acest lucru în mod corect. Echitatea ar trebui să învingă întotdeauna includerea ca principiu'', a mai transmis ministrul britanic al sporturilor, Nadine Dorries, citată de BBC.

„Abordarea FINA în elaborarea acestei politici a fost cuprinzătoare, bazată pe știință și incluzivă și, important, abordarea Fina a pus accentul pe corectitudinea competițională”, a declarat Brent Nowicki, directorul executiv al organismului de conducere.

Președintele FINA, Husain Al-Musallam, a declarat că organizația a încercat să „protejeze drepturile sportivilor noștri de a concura”, dar și „să protejeze corectitudinea competițională”.

Athlete Ally, un grup de avocaţi care luptă pentru drepturile LGBTQI+ în sport, a opinat că decizia FINA este discriminatorie''. Dacă vrem cu adevărat să protejăm sporturile feminine, noi trebuie să includem toate femeile'', spune grupul într-un comunicat oficial.

Pe de altă parte, fosta înotătoare britanică  Sharron Davies a salutat vestea, scriind pe twitter că este mândră de sportul ei și de decizia FINA. Înotul îi va primi întotdeauna pe toți, indiferent de modul în care se vor identifica, dar corectitudinea este piatra de temelie a sportului”, a declarat Davies. 

British Cycling a suspendat în aprilie politica sa privind participarea la competiţii a sportivilor transgender şi a non-binarilor, în timp ce Uniunea internaţională ciclistă şi-a înăsprit regulile privind dreptul de participare al sportivilor transgender săptămâna trecută.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri