Cazul Skripal. Suspecții au rupt tăcerea într-un interviu pentru televiziunea rusă

Data actualizării: Data publicării:
suspectii
Cei doi suspecți din cazul Skripal. Captură video.

Russia Today, unul dintre canalele de propagandă ale Kremlinului, a difuzat câteva secvențe dintr-un interviu mai amplu – care va fi difuzat joi seara - luat celor doi ruși suspectați de Marea Britanie că ar fi agenții secreți din spatele atacului cu neurotoxină asupra fostului spion Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia.

suspectii
Cei doi suspecți din cazul Skripal. Captură video.

Cei doi bărbați care apar în interviul difuzat de televiziuna rusă au recunoscut că ei sunt cei apăruți în înregistrările camerelor de supraveghere date publicității.

Ei nu au prezentat niciun act din care să reiasă numele oferite de autoritățile britanice privind identitatea lor – Ruslan Boshirov și Alexander Petrov, notează The Guardian.

„Prietenii ne-au sugerat de mult vreme să vizităm acest minunat oraș”, spune în mostra din interviu cetățeanul rus identificat ca fiind Alexander Petrov, care face referire la Salisbury, unde Serghei și Iulia Skripal au fost găsiți în stare gravă după expunerea la neurotoxina Noviciok.

Celălalt suspect, presupusul Ruslan Boshirov, susține că se aflau în Marea Britanie pentru a vizita o Catedrala Salisbury. „Există această catedrală faimoasă în Salisbury; faimoasă nu doar în Europa, ci în întreaga lume. Este renumită pentru turnul ei înalt de 123 de metri și pentru ceasul ei”, a precizat el.

Un mandat european de arestare a fost emis pe numele celor doi ruşi săptămâna trecută.

Neil Basu, reprezentant al National Counter Terrorism Policing, a spus că cei doi suspecţi cu vârste de 40 de ani călătoreau sub nume false, cu paşapoarte ruseşti.

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a anunţat, în Parlament, că Alexander Petrov şi Ruslan Borishov lucrează pentru serviciile secrete ruse.

May a spus, în discursul săi, că Guvernul britanic a avut dreptate atunci când a acuzat Rusia, în luna martie, că se află în spatele atacului.

Ea a precizat că cei doi cetăţeni ruşi sunt ofiţeri ai serviciilor secrete militare ale Rusiei, cunoscute şi ca GRU, iar operaţiunea a fost, „cel mai probabil”, aprobată nu doar de GRU, ci şi de persoane importante din statul rus.  

Acţiunile GRU „sunt o ameninţare la adresa tuturor aliaţilor şi cetăţenilor noştri”, consideră May, care a sugerat că ar trebui mărite eforturile colective prin distribuirea de informaţii între aliaţi.

„Marea Britanie nu blamează poporul rus, dar nu poate fi acceptată o activitate barbară precum cea din Salisbury”, a afirmat May.

Londra a acuzat Moscova în dosarul otrăvirii cu un agent neurotoxic a unui fost spion rus, în martie, în oraşul englez Salisbury, antrenându-şi aliaţii, inclusiv Statele Unite, într-un val încrucişat de expulzări.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri