Ce a spus primul martor din procesul penal al lui Trump. Fostul președinte acuză că e persecutat politic cu „procesele lui Biden”

Data publicării:
Former President Trump Criminal Trial in New York
Foto: Donald Trump și avocatul său Todd Blanche / Sursa foto: Profimedia Images

Primul martor a fost audiat luni în cadrul procesului penal al lui Donald Trump, după ce ambele părți au prezentat juriului declarațiile de deschidere. Fostul președinte a dat o declarație scurtă în care acuză că este persecutat politic și că „acestea sunt procesele lui Biden”.

Donald Trump a dat o scurtă declarație pe holul tribunalului din Manhattan, unde luni a avut loc deschiderea propriu-zisă a procesului penal în care este acuzat de fraudă fiscală.

Vreau să spun doar că acestea sunt procesele lui Biden. Vorbim despre intervenție în alegeri, știe toată lumea asta, sunt aici în loc să fiu în Pennsylvania sau Georgia sau în multe alte locuri să îmi fac campanie și este foarte incorect. Din fericire, cifrele din sondaje sunt bune, sunt în creștere, pentru că oamenii înțeleg ce se petrece. Este o vânătoare de vrăjitoare și este rușinos, vine de la Washington, totul se desfășoară în coordonare cu Washingtonul, inclusiv procuratura este coordonată de acolo. Vreau ca lumea să înțeleagă asta. Singurul scop al acestui proces este să îi facă rău oponentului celui mai slab președinte din istoria țării noastre.

Judecătorul Juan Merchan a dat instrucțiuni juriului, luni, amintind juraților că „trebuie să decidă acest caz pe baza probelor” și că „inculpatul este presupus a fi nevinovat”, scrie CNN.

În timpul audierii sale, David Pecker, primul martor din acest proces, și-a descris atribuțiile de la vremea când era președinte al companiei-mamă a National Enquirer. Pecker a fost implicat în numeroase scheme de a stinge scandaluri în urma unor declarații publice potențial dăunătoare pe care le-a orchestrat în numele lui Trump și ar fi ajutat la negocierea înțelegerii cu starul de filme pentru adulți Stormy Daniels.

Pecker a spus că editorii puteau cheltui până la 10.000 de dolari pentru a investiga și a publica o poveste, dar orice altceva trebuia să fie verificat și aprobat de el.

Lui Pecker i s-a acordat imunitate în schimbul mărturiei sale, iar compania American Media Inc. a semnat un acord de non-urmare în judecată cu procurorii.

Ce au spus procurorii în pledoaria de deschidere a procesului

Procurorul Matthew Colangelo și-a început pledoaria de deschidere concentrându-se pe caz, spunând juriului că acesta este „despre o conspirație criminală și o mușamalizare”.

El a subliniat o cronologie a acestei „conspirații”, inclusiv momentul în care au început plățile în bani și a susținut că acestea urmau să „influențeze alegerile prezidențiale”.

Colangelo a citit, de asemenea, câteva dintre cuvintele lui Trump din înregistrarea „Acces Hollywood” și a spus că campania lui Trump a intrat în „modul de control al daunelor” când a fost lansată.
Judecătorul a decis anterior că partea audio a casetei nu va putea fi redată ca probă, dar procurorii ar putea folosi e-mailuri care descriu ceea ce s-a întâmplat.

Trump s-a lăsat pe spate și nu s-a uitat la procuror în timpul declarației de deschidere a lui Colangelo.

Acuzarea va trebui să se bazeze pe documente care dovedesc intenția, pentru a-și prezenta cazul juriului și judecătorului. Vor trebui să dovedească lucruri precum intenția de a frauda și intenția de a comite o altă infracțiune.

Pledoaria de deschidere a apărării

Avocatul lui Trump, Todd Blanche, și-a început pledoaria de deschidere spunând că „președintele Trump este nevinovat” și că „nimic din toate acestea nu reprezintă o crimă”. El a spus juriului că vor găsi „o mulțime de îndoieli rezonabile” în prezentarea cazului de către acuzare.

El a recunoscut că Stormy Daniels a semnat un acord de confidențialitate în octombrie 2016 în schimbul a 130.000 de dolari, dar a sugerat că plățile către Cohen „nu au fost o rambursare”. El a reiterat, de asemenea, că încheierea unui acord de nedezvăluire (NDA) este „perfect legal”.

Blanche a vorbit și din perspectiva unora dintre martorii așteptați la proces, în special prin cea a lui Michael Cohen. Avocatul lui Trump a susținut că „traiul financiar al lui Cohen depinde de distrugerea președintelui Trump.”

Trump și-a ajustat scaunul pentru a se întoarce și a-l privi pe Blanche în timp ce vorbea.

Marți va avea loc o audiere pentru a stabili dacă Trump a încălcat ordinul care-l obligă la tăcere.

Ce pot și ce nu îl pot întreba procurorii pe Trump, dacă depune mărturie

În cazul în care Donald Trump decide să depună mărturie în procesul său penal, acestea sunt subiectele pe care judecătorul Juan Merchan le va permite procurorilor să le folosească pentru a-l interoga pe Trump:

Merchan îi va permite lui Trump să fie interogat despre verdictul de fraudă civilă care a constatat că a încălcat legea prin umflarea frauduloasă a valorii proprietăților sale și a fost obligat să plătească penalități de peste 464 de milioane de dolari, inclusiv dobânzi.

Judecătorul va permite, de asemenea, procurorilor să-l întrebe pe Trump despre cele două încălcări ale ordinului de tăcere al judecătorului Arthur Engoron în timpul procesului din toamna trecută, în care Trump a fost amendat cu 15.000 de dolari.

Procurorii li se va permite să-l întrebe pe Trump despre ambele verdicte din procesul cu E. Jean Carroll în instanța federală, unde juriile au constatat că Trump a defăimat-o atunci când i-a negat acuzațiile de viol. Trump a fost obligat să plătească 83,3 milioane de dolari pentru defăimarea lui Carroll.

Merchan le permite procurorilor să obțină mărturie de la Trump despre înțelegerea la care a ajuns cu procurorul general din New York, care a dus la dizolvarea Fundației Donald J. Trump.

Ce nu pot procurorii să-l întrebe pe Trump în instanță

Judecătorul nu le permite procurorilor să-l întrebe pe Trump despre hotărârea din Florida, când judecătorul l-a sancționat pe Trump pentru că a intentat un proces frivol împotriva lui Hilary Clinton.

De asemenea, Merchan a decis că condamnarea pentru fraudă fiscală a Organizației Trump din 2022 este interzisă procurorilor dacă Trump depune mărturie. Pe măsură ce a emis decizia sa, judecătorul Merchan a remarcat că legea acordă judecătorului „o gamă largă de apreciere” pentru a decide ce să permită să fie utilizat în interogarea inculpatului.

Trump s-a așezat pe spate în scaun și nu a reacționat în mod vizibil în timp ce judecătorul i-a citit decizia vineri.

Hotărârea a venit după ce judecătorul a organizat vineri o audiere de rutină – numită audierea Sandoval – pentru a aborda istoricul penal al lui Trump și pentru a evalua cât de mult ar putea cere procurorii dacă acesta depune mărturie. Drept reamintire, Trump le-a spus vineri reporterilor în afara sălii de judecată că vrea să depună mărturie.

Fostul președinte este acuzat de 34 de infracțiuni de falsificare a înregistrărilor de afaceri în gradul I, care rezultă din rambursările făcute fostului său avocat și reparator Michael Cohen pentru plățile pe care le-a făcut înainte de alegerile din 2016 unui star de film pentru adulți care pretinde că a avut o aventură cu Trump. Fostul președinte a pledat nevinovat și a negat aventura cu Stormy Daniels.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri