Ce au vorbit Xi Jinping și Volodimir Zelenski și ce mesaj transmite președintele Chinei prin telefonul dat la Kiev

Data actualizării: Data publicării:
colaj foto volodimir zelenski si xi jinping
Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. FOTO. Profimedia Images

Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prima discuție de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Este limpede că președintele Chinei a făcut sugestii în ideea că negocierile sunt singura cale spre pace, a declarat la Digi24 Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe. 

"A fost o întâlnire așteptată, a spus Cioroianu, care a adăugat că nu se va afla prea curând conținutul detaliat al discuțiilor.

Este limpede că președintele Chinei a făcut sugestii în ideea că negocierile sunt singura cale spre pace. Ce înseamnă ele, cât de mult e dispus Volodir Zelenski să negocieze, ce alte mesaje a transmis Xi Jinping, asta rămâne de văzut.

Convorbirea e în sine un lucru foarte bun.

Și Rusia presează pentru negocieri.

Toată lumea se așteaptă la contraofensive, din partea ucrainenilor, dar și rușii ar putea încerca în anumite puncte ale frontului.

Se va produce o escaladare, mai ales în cazul unei contraofensive ucrainene, a spus Cioroianu.

El a vorbit și despre unele informații care vin de pe front, din partea ucrainenilor, care se plâng de lipsa muniției: Ar putea fi și o manieră de înșelare a vigilenței adversarului. Vorbim despre lipsa muniției care ar putea pregăti o lovitură mai mult sau mai puțin fulgerătoare.

Președintele chinez i-a spus omologului ucrainean că doar prin dialog și negocieri se poate ieși din criză. Beijingul și-ar dori un armistițiu cât mai repede posibil, dar nu a impus o dată anume. Xi Jinping a profitat de ocazie să îl avertizeze și pe Vladimir Putin - a spus că un război nuclear nu are câștigători.

Zelenski, la rândul său, a spus că apelul cu președintele chinez a fost lung și semnificativ, dar nu a intrat în detalii. Susține că va trimite un ambasador în Beijing, iar China va trimite un emisar special în Ucraina, să discute cu toate părțile implicate în război. Xi Jinping l-a ales pentru această misiune pe un fost ambasador la Moscova, decorat de Putin.

Zelenski speră să profite de influenţa Chinei, după dialogul său telefonic cu Xi Jinping

''Există o oportunitate de a utiliza influenţa politică a Chinei pentru a reinstaura forţa principiilor şi a regulilor pe care ar trebui să se bazeze pacea'', a spus Zelenski miercuri seară în mesajul său cotidian adresat conaţionalilor. ''Ucraina şi China, precum şi marea majoritate a lumii, sunt interesate în egală măsură de puterea suveranităţii naţiunilor şi a integrităţii teritoriale'', a adăugat el.

Potrivit şefului statului ucrainean, discuţia ''lungă şi destul de raţională'' cu liderul chinez va da un impuls puternic relaţiilor dintre Kiev şi Beijing.

''Evident, o parte esenţială a conversaţiei este reprezentată de opiniile noastre despre modalităţile de restabilire a păcii. Am prezentat formula ucraineană de pace, punctele sale specifice. Am convent să continuăm dialogul'', a mai spus preşedintele Ucrainei.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională din SUA, a salutat convorbirea telefonică dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. "Considerăm că este un lucru bun", a spus John Kirby. "Acestea fiind spuse, dacă aceasta poate conduce la o iniţiativă, o propunere sau un plan de pace serios, nu ştim deocamdată", a adăugat el.

Și Comisia Europeană a salutat discuţia telefonică dintre președinții Xi Jinping şi Volodimir Zelenski, apreciind că elementul pozitiv al convorbirii este că sunt menținute deschise canalele de comunicare. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri