Ce este „tranq”, drogul care îți mănâncă pielea și care a transformat străzi din America în scene din filmele cu zombie

Data actualizării: Data publicării:
Stradă din Philadelphia aflată în zona zero a crizei opioidelor din America
Cazurile de supradoză cu drogul „tranq” în Philadelphia au crescut în ultimii ani. Departamentul american de sănătate publică a găsit de curând tranchilizant pentru animale în toate eșantioanele de droguri testate. Foto: Profimedia Images

Un nou drog provoacă scene de groază pe străzile orașelor americane, acolo unde o persoană moare din cauza unei supradoze la fiecare cinci minute. Tranchilizantul pentru animale, numit xilazină, a pătruns pe piața drogurilor care se vând la colțul străzii, creând și mai multă dependență, uimind autoritățile și provocând răni atât de severe încât uneori necesită amputarea, scrie The New York Times.

Peste 70.000 de persoane mor deja în fiecare an din cauza opioidului fentanil. Drogul este amestecat acum cu ceva încă și mai letal care le putrezește pielea consumatorilor, relatează Sky News.

Pe străzile din Philadelphia, punctul zero al crizei opioidelor din America, un nou drog ilegal îi uluiește pe doctori. Oficialii din sistemul de sănătate sunt alarmați de răspândirea drogului și sunt îngrijorați de rănile oribile pe care le provoacă în corpul celor care îl folosesc.

„Drogul tranq”, căruia i se mai spune și „drogul zombie”, reprezintă un amestec de fentanil, opioidul care i-a decimat pe tinerii americani, și un sedativ pentru cai și vaci, numit xilazină. Se vinde pe străzi în schimbul a câțiva dolari pentru o punguță.

Traficanții de droguri știu că dacă amestecă xilazina cu fentanilul drogul rezultat devine mai potent.

Drogul zombie provoacă răni care pot necesita amputarea membrelor

În afară de starea de semiconștiență pe care o induce drogul, acesta mai provoacă și putrezirea pielii. Răni deschise apar într-o crustă solzoasă de țesut mort, numită escară, iar dacă sunt lăsate netratate pot duce la amputarea membrelor afectate.

Când oamenii își revin din stupoarea provocată de consumul drogului, aceștia își doresc imediat să revină la acea stare, relatează NYT. Din cauză că xilazina este un sedativ și nu un opioid, tratamentele obișnuite folosite în cazurile de supradoză cu opioide nu funcționează.

Folosirea de „tranq” în Philadelphia a crescut în ultimii ani. Departamentul de sănătate publică a găsit de curând xilazină în toate eșantioanele de droguri testate.

„Am găuri în picioare și tălpi”

„Trebuie să fiu arestat sau trimis la reabilitare departe de locul ăsta”, a povestit Zach, un veteran de război care a luptat în Irak și care a devenit din nou dependent de droguri în timpul pandemiei.

Zach a descris cum este să trăiești în cartierul Kensington din Philadelphia, care se află în centrul crizei drogurilor: „Locul ăsta cosumă tot ceea ce este bun. Toată bucuria pe care o aveai în inimă. Te vei schimba pentru că locul ăsta te forțează să te schimbi”.

Stradă din Philadelphia aflată în zona zero a crizei opioidelor din America
Cu toate că a fost în centrele de dezintoxicare de mai multe ori, niciun tratament oferit de specialiști nu face față noului drog. Foto: Profimedia Images

„Tranq practic zombifică trupul oamenilor. Până acum nouă luni, nu am avut niciodată răni. Acum, am găuri în picioare și tălpi”, a povestit și Sam, în vârstă de 28 de ani, care a avut probleme cu drogurile încă de la 14 ani.

Cu toate că a fost în centrele de dezintoxicare de mai multe ori, Sam spune că niciun tratament oferit de specialiști nu face față noului drog.

„Vezi oamenii de aici că sunt o coajă. Își trăiesc viața câte două minute o dată pentru că asta e tot ceea ce contează”, a povestit Sam. „Sunt norocos că mai am încă forță să lupt.”

„Mă trezeam dimineața plângând pentru că brațele mele mureau”

Tracey McCann a privit cu groază cum vânătăile cu care era deja obișnuită de la injectarea de fentanil au început să se întărească într-o crustă de țesut înnegrit, relatează NYT.

„Mă trezeam dimineața plângând pentru că brațele mele mureau”, a spus McCann, în vârstă de 39 de ani.

Ca multe alte persoane care au devenit dependente de acest drog, povestea de coșmar a lui McCann a început din momentul în care i-au fost prescrise opioide.

În 2009, când avea 27 de ani, femeia a devenit dependentă de calmantele care i-au fost prescrise după un accident grav de mașină. Un iubit pe care l-a cunoscut la reabilitare i-a oferit pentru prima dată heroină. Fentanilul, mai ieftin și mai intens, i-a luat locul heroinei, dar odată cu pandemia, a apărut tranq.

Piața drogurilor ilegale din Philadelphia este suprasaturată cu noul drog zombie care devastează comunitatea persoanelor dependente de opioide.

„Este prea târziu pentru Philly”, a spus un angajat al unui centru care oferă servicii de sănătate în Kensington. „Dacă alte orașe din țară au șansa de a îl evita, trebuie să ne asculte povestea.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri