Ce-i spunea Trump Ursulei von der Leyen în 2020: „Dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm. NATO e mort”

Data actualizării: Data publicării:
President Donald J. Trump meets with the President of the European Commission Ursula von der Leyen during the 50th Annual World Economic Forum in Davos
Dialogul relatat de comisarul Thierry Breton ar fi avut loc la Forumul de la Davos din 2020, la care Donald Trump și Ursula von der Leyen au participat. Foto: Profimedia

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a relatat marți un dialog la care susține că a fost martor în 2020, între fostul președinte american Donald Trump și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care fostul lider de la Casa Albă i-ar fi transmis explicit șefei CE că, în cazul în care Europa este atacată, Statele Unite nu vor veni să ne ajute. „NATO este mort, vom părăsi NATO”, l-a mai citat Thierry Breton pe Donald Trump.

Comisarul european Thierry Breton a fost prezent marți în parlamentul European, unde a declarat că vrea să pună la punct un plan de apărare a Uniunii Europene în valoare de 100 de miliarde de euro.

Potrivit publicației Politico, Breton urmează să prezinte pe 27 februarie Programul european de investiții în domeniul apărării (EDIP), un fond destinat să stimuleze achizițiile comune de arme și să pregătească UE de război.

„Cred că trebuie să avem un fond de apărare uriaș, care să ajute la accelerarea (înarmării - n.r.), probabil chiar în valoare de 100 de miliarde de euro”, a declarat Breton marți, la un eveniment găzduit de grupul liberal Renew Europe.

Trump către von der Leyen: „Nu vom veni niciodată să vă ajutăm”

În cadrul aceluiași eveniment, Breton, descris de Politico drept „omul cu multe povești”, a relatat și o întâmplare la care a fost martor în urma cu patru ani.

„Ne întoarcem în 2020, în ianuarie. Stăm cu Ursula von der Leyen, cu mine, cu Phil Hogan (comisar european pentru comerț - n.r.) și cu președintele Statelor Unite ale Americii. Ne aflam la Davos. Iar Donald Trump i-a spus Ursulei: «Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim și, apropo, NATO este mort și vom pleca, vom părăsi NATO». Era președintele Statelor Unite ale Americii - s-ar putea să se întoarcă”, a rememorat Thierry Breton.

Comisarul european a adăugat: „A fost un mare semnal de alarmă... Așa că acum, mai mult ca niciodată, știm că suntem pe cont propriu, desigur”.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri