Ce s-a întâmplat pe 24 februarie 2022, ziua în care Rusia a declanşat în Ucraina cel mai grav conflict după al Doilea Război Mondial

Data publicării:
ucraina razboi 2
Război în Ucraina. Foto: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Am luat decizia începerii unei operaţiuni militare speciale. Cu aceste cuvinte, Vladimir Putin lansa, pe 24 februarie 2022, invadarea Ucrainei vecine, declanşând cel mai grav conflict de pe continentul european de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit unei analize AFP citată de Agerpres.

Într-un context de tensiuni sporite cu Occidentul, preşedintele rus a dat startul ostilităţilor cu puţin înainte de ora 5 dimineața, într-o declarație surpriză difuzată de televiziunile rusești.

Obiectivul era o demilitarizare şi denazificare a Ucrainei, declara dur liderul de la Kremlin, reiterându-şi acuzaţiile nefondate de genocidorchestrat de Ucraina în estul rusofon al ţării şi denunţând o politică agresivăa NATO.

Cu două zile mai devreme, Vladimir Putin a declarat independenţa”   teritoriilor separatiste ucrainene din Donbas, pe care Kievul o combate armat din 2014.

Vladimir Putin a ameninţat Occidentul cu consecinţe fără precedent, dacă intervine în războiul pe care l-a început.

Invazie de mare amploare” 

Explozii puternice erup pe cerul fostei republici sovietice. Exploziile zguduie capitala Kiev, Kramatorsk, cartierul general al armatei ucrainene în est, Harkov, a doua metropolă a ţării situată în apropierea graniţei cu Rusia. Ele răsună şi la Odesa, la Marea Neagră, precum şi la Mariupol, principalul port al ţării.

De la un capăt la altul al teritoriului, sirenele de raid aerian încep să urle. Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, denunţă începutul unei invazii de mare amploare.

Din zori, locuitori se înghesuie în metroul din Kiev, transformat în adăpost. Am fost trezit de zgomotul bombelor, mi-am făcut bagajele şi am fugit, a mărturisit pentru AFP Maria Kaşkoska, în vârstă de 29 de ani, ghemuită la metrou, în stare de şoc.

Promiţând că va „învinge, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski proclamă legea marţială şi le cere celor 40 de milioane de concetăţeni săi să nu se panicheze”.

La porţile Kievului 

Dimineaţa devreme, blindate ruse pătrund pe pământul ucrainean în nord - dinspre Belarus, aliat al Moscovei -, la sud şi la est.

Înzestrată cu o superioritate aeriană totalăfaţă de Ucraina, limitată în privinţa mijloacelor antiaeriene, în ciuda ajutorului militar în creştere din partea Occidentului, armata rusă avansează spre Kiev, unde este impusă stare de asediu. 

Armata rusă vrea să decapiteze guvernulUcrainei şi să instaleze autorităţi favorabile Moscovei, consideră surse militare occidentale.

Elicoptere ruseşti atacă aeroportul militar Hostomel, la porţile capitalei ucrainene.

De-a lungul orelor, trupe venite din peninsula ucraineană Crimeea - anexată în 2014 de Vladimir Putin - progresează în sud, unde preiau controlul la Henicesk, în regiunea Herson.

În nord-est, luptele se încing la Harkov, unde au fost desantaţi paraşutişti ruşi. Nu credeam că asta se va întâmpla în timpul vieţii mele, a declarat pentru AFP Olena Kurilo, în vârstă de 52 de ani, cu faţa acoperită de bandaje din cauza rănilor cauzate de tiruri.  Voi face totul pentru Ucraina, cât pot, a asigurt ea, profesoară într-o localitate lângă Harkov.

Putin - proscrisinternaţional

În ţările occidentale, plouă cu condamnări. Preşedintele american Joe Biden anunţă un arsenal de sancţiuni economice şi financiare, menite să facă din liderul de la Kremlin un paria pe scena internaţională.

Statele Unite, spune el solemn, vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, dar nu vor trimite trupe în Ucraina, care nu este membră a alianţei militare. 

Pentagonul anunţă că va trimite încă 7.000 de militari în Germania, ceea ce ridică la 90.000 numărul soldaţilor americani din Europa. Forţele armate ale ţărilor NATO sunt puse în alertă.

Liderii Uniunii Europene impun noi sancţiuni financiare masive” împotriva Rusiei. Între rarele voci disonante, China, având relaţii strânse cu Moscova, spune că înţelege preocupărileRusiei.

Zelenski în rol de comandant de război 

Seara, Kievul anunţă că centrala electrică de la Cernobîl, de lângă Belarus şi scena celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, a căzut în mâinile atacatorilor.

Rusia afirmă că a distrus peste 70 de instalaţii militare, inclusiv unsprezece aerodromuri. Ucraina spune că a doborât cinci avioane ruseşti şi un elicopter.

La sfârşitul acestei prime zile de război, Volodimir Zelenski deplânge moartea a 137 de eroi ucraineni şi decretează mobilizarea generală.

Prezentându-şi ţara ca scutul Europeiîmpotriva Rusiei, acesta critică lipsa de ajutor din partea aliaţilor săi occidentali. Cine e gata să lupte alături de noi? Nu văd pe nimeni, deplânge liderul de la Kiev, regretând refuzul NATO de a trimite trupe în Ucraina.

În ţinută de lider militar, fostul actor în vârstă de 44 de ani jură că va rămâne în capitală, alături de guvernul său, iniţiind o puternică mişcare de rezistenţă populară.

Panică pe pieţe și aflux de refugiaţi 

Bursele europene pierd până la 5%, materiile prime sunt în creştere. Investitorii sunt panicaţi de posibile întreruperi în aprovizionarea cu gaz şi petrol, Rusia fiind unul dintre principalii producători.

Temerile legate de exporturile din Rusia şi Ucraina propulsează preţul grâului la un nivel record. 

Ofensiva aruncă pe drumuri circa 100.000 de ucraineni, dintre care câteva mii se adună la graniţele UE, în special în Polonia, Ungaria şi România. Conflictul va provoca cel mai rapid exod de după al Doilea Război Mondial.

Citește și: Un an de război. Cum a reușit Kievul să reziste rușilor și de ce are nevoie pentru a învinge

 

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita