Video Ce șanse de reușită au tratativele ruso-ucrainene? Bogdan Aurescu: „Nu poți să negociezi atunci când ești sub amenințarea armelor”

Data publicării:
bogdan aurescu
Bogdan Aurescu, ministrul român de externe. Foto: Digi24

Bogdan Aurescu spune că abia când se vor opri ostilitățile în teren ar putea fi speranțe că negocierile ruso-ucrainene se poartă cu bună-credință și ar avea șanse să ducă la pace. Deocamdată, însă, asistăm la intenficarea lor, a subliniat șeful diplomației române. Totuși, sancțiunile internaționale încep să-și facă deja simțit efectul și îl vor convinge la un moment dat pe Vladimir Putin că trebuie să înceteze conflictul, crede ministrul român de externe.

„În acest moment este foarte greu să spui dacă ele sunt dătătoare de speranţă sau nu, important este ca aceste discuţii să continue şi sper ca ele să aibă, la un moment dat, un rezultat, dar rezultatul trebuie să fie echilibrat, iar desfăşurarea în paralel a ostilităţilor, intensificarea lor în acelaşi timp în care se desfăşoară negocierile de pace nu creează premisele cele mai bune pentru un rezultat care să fie acceptabil și pentru o parte, şi pentru cealaltă”, a declarat Bogdan Aurescu, joi seara, la Digi24.

„Trebuie să existe un moment în care se opresc aceste ostilități. Chiar dacă sunt eforturi pentru a negocia o pace, pentru a negocia o soluționare a acestui conflict, ele nu se pot purta în timp ce războiul se derulează în continuare și mai mult decât atât, așa cum spun toți analiștii și informațiile arată asta, el se intensifică. Nu poți să negociezi atunci când ești sub amenințarea armelor, trebuie să existe un moment de oprire a ostilităților, de așezare la masa negocierilor și de purtare a acestor negocieri cu bună-credință”, a explicat Bogdan Aurescu.

El a subliniat că acesta este principalul obiectiv pe care comunitatea internațională îl urmărește și crede că sancțiunile pe care Uniunea Europeană și celelalte state din comunitatea occidentală democratică le-au adoptat încep să-și producă efectele. „Ele se văd deja în realitatea cotidiană a Federației Ruse și la un moment dat, trebuie să-i arate președintelui Putin că trebuie să oprească acest conflict”, a spus Bogdan Aurescu.

Întrebat ce speranțe are în legătură cu tratativele de pace, Bogdan Aurescu a răspuns: „Nu putem să spunem acum care sunt rezultatele acestor negocieri, observăm că sunt poziţii care sunt exprimate indirect, prin intermediul mediei internaţionale, de către o parte şi de către cealaltă. La prima vedere, poziţiile sunt destul de îndepărtate. Pare a fi un singur element asupra căruia, la prima vedere, ar exista un soi de înţelegere sau mai degrabă de disponibilitate de a ajunge la o înţelegere şi anume cel referitor la o eventuală neutralitate a Ucrainei. Dar acestea sunt chestiuni care trebuie să fie exprimate şi confirmate de către părţile care sunt în negociere. Noi degeaba discutăm acum despre aceste elemente care nu au caracter de certitudine”, a menționat Bogdan Aurescu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri