Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie după Brexit. Regatul ar putea impune restricții

Data publicării:
EU Referendum - Signage And Symbols
Foto: Guliver/GettyImages

Cetățenii europeni vor putea intra fără viză în Marea Britanie, după Brexit, însă cei care vor dori să lucreze în Regatul Unit vor fi supuși unor restricții anti imigrație, relatează The Guardian.

EU Referendum - Signage And Symbols
Foto: Guliver/GettyImages

Sistemul post-Brexit pus la cale în Marea Britanie va fi anunțat oficial în toamnă, însă potrivit unor surse citate de The Guardian, acest sistem le va permite cetățenilor europeni să intre liber în Marea Britanie.

Guvernul vrea să controleze mai bine numărul migranților, dar și condițiile în care aceștia se pot angaja. Asta înseamnă că după ce procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi finalizat, cetățenii străini din Regatul Unit ar putea fi obligați să obțină un permis de muncă, dacă vor să rămână în Marea Britanie.

Dacă Marea Britanie va decide, în cele din urmă, să impună restricții și privind libera circulație a cetățenilor europeni pe teritoriul său, un punct de trecere cu reguli mai puțin stricte s-ar putea forma la granița cu Irlanda de Nord.

UE va aborda problema noii sale relații cu Marea Britanie numai după ce avansează asupra priorităților din cadrul negocierilor stabilite de cele două părți, a reamintit marți Comisia Europeană, ca răspuns la dorința Londrei de a negocia o "uniune vamală temporară" după Brexit, relatează AFP.

"Noi luăm notă de cererea Regatului Unit pentru o perioadă de punere în aplicare și preferința sa în ceea ce privește relația viitoare, dar nu vom aborda (aceste probleme) decât după ce vom fi făcut suficiente progrese privind condițiile unei retrageri ordonate", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, responsabilă pentru negocieri în numele celor 27 de state ale UE rămase.

Comisia reafirmă astfel poziția adoptată de statele membre, care au stabilit trei teme prioritare: soarta cetățenilor UE din Marea Britanie după părăsirea UE, factura de ieșire și problema frontierei dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

Pe Twitter, negociatorul-șef al Uniunii Michel Barnier a reamintit de asemenea una dintre regulile de bază fixate de cei 27.

"Cu cât mai repede Regatul Unit și UE 27 sunt de acord asupra cetățenilor, soldului contului și Irlandei, cu atât mai bine putem discuta despre vămi și relația viitoare", a rezumat în limba engleză Barnier pe rețeaua socială.

Guvernul britanic a declarat marți că dorește să obțină "o perioadă de tranziție" cu UE în cursul căreia țara și-ar păstra "o legătură strânsă' cu uniunea vamală europeană, potrivit unui comunicat al ministerului responsabil de Brexit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri