Omenirea este, din nou, la 100 de secunde distanță de apocalipsă. Comisia de experţi din cadrul Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) a hotărât joi ca și în 2021, "Ceasul Apocalipsei" (Doomsday Clock) să rămână setat la "100 de secunde până la miezul nopții", la fel ca și în 2020.
În 2020, s-a făcut trecerea simbolică de la cele două minute – care fusesera stabilite pentru 2018 și 2019 - la acest nivel record de 100 de secunde.
Acest ceas simbolic măsoară apropierea umanităţii de distrugere totală în urma propriilor sale acţiuni nocive. El s-a apropiat în 2018 cu încă 30 de secunde de miezul nopţii, momentul similar cu Armagedonul, în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de armele nucleare şi schimbarea climatică. A fost menținut așa și în 2019, iar în 2020 a fost modificat la 100 de secunde.
Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) este o organizaţie formată din oameni de ştiinţă şi experţi care evaluează progresul ştiinţific dar şi riscurile care planează asupra umanităţii.
Anul acesta, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă cu privire la răspunsul slab al liderilor lumii la pandemia de coronavirus, scăderea dramatică a încrederii oamenilor în cercetare și instituțiile guvernamentale, accelerarea programelor de arme nucleare și amenințarea persistentă a schimbărilor climatice.
"Omenirea continuă să sufere pe măsură ce pandemia COVID-19 se răspândește în întreaga lume. Numai în 2020, această nouă boală a ucis 1,7 milioane de oameni și a îmbolnăvit cu cel puțin 70 de milioane. Pandemia a dezvăluit cât de nepregătite sunt țările și sistemul internațional pentru a face față în mod adecvat situațiilor de urgență globale. În această perioadă de criză autentică, guvernele au abdicat prea des de responsabilitate, au ignorat sfaturile științifice, nu au cooperat și nu au comunicat eficient și, în consecință, nu au reușit să protejeze sănătatea și bunăstarea cetățenilor lor.
Drept urmare, multe sute de mii de ființe umane au murit inutil.
Deși letală la scară masivă, această pandemie nu este o amenințare existențială. Consecințele sale sunt grave și vor fi durabile. Dar COVID-19 nu va șterge civilizația și ne așteptăm ca pandemia să se termine. Cu toate acestea, pandemia servește ca un apel de trezire istoric, o imagine că guvernele naționale și organizațiile internaționale nu sunt pregătite să gestioneze armele nucleare și schimbările climatice, care în prezent reprezintă amenințări existențiale pentru umanitate sau pentru celelalte pericole - inclusiv pandemii mai virulente și războaiele care ar putea amenința civilizația în viitorul apropiat. (...)
Dar pe fondul întunericului, vedem unele evoluții pozitive. Alegerea unui președinte SUA care recunoaște schimbările climatice ca o amenințare profundă și susține cooperarea internațională și politica bazată pe știință pune lumea pe o bază mai bună pentru a aborda problemele globale. De exemplu, Statele Unite au anunțat deja că se alătură Acordului de la Paris privind schimbările climatice, iar Rusia și Statele Unite au convenit să extindă tratatul New START de control al armelor nucleare pentru cinci ani.
Deoarece aceste evoluții nu au dat încă progrese substanțiale către o lume mai sigură, ele nu sunt suficiente pentru a îndepărta Ceasul de la miezul nopții. Dar ele sunt pozitive și se opun pericolelor profunde ale decăderii instituționale, negării științei și campaniilor de dezinformare analizate în declarația noastră din 2020. Prin urmare, membrii Comitetului pentru Știință și Securitate stabilesc Doomsday Clock la 100 de secunde până la miezul nopții, cel mai aproape de apocalipsa de finalizare a civilizației și la aceeași oră pe care am stabilit-o în 2020. Este profund regretabil că răspunsul global la pandemie în ultimul an a validat în mod explicit multe dintre preocupările pe care le-am exprimat de zeci de ani.
Continuăm să credem că ființele umane pot gestiona pericolele reprezentate de tehnologia modernă, chiar și în perioade de criză. Dar dacă omenirea vrea să evite o catastrofă existențială, liderii naționali trebuie să facă o treabă mult mai bună în a contracara dezinformarea, a ține seama de știință și a coopera pentru a diminua riscurile globale.
Am experimentat consecințele inacțiunii. Este timpul să răspundem", au transmis oamenii de știință.
Din 1947, Ceasul Apocalipsei a fost modificat de 23 de ori
De două ori pe an experţii din cadrul BAS evaluează evenimentele şi ameninţările existente la scară globală şi decid dacă trebuie modificată ora indicată de Ceasul Apocalipsei şi în ce sens trebuie mutate limbile acestui orologiu (dacă trebuie sau nu mutate).
Ora arătată de Ceasul Apocalipsei este stabilită de Comitetul pentru ştiinţă şi securitate al BAS, un grup de oameni de ştiinţă şi alţi experţi în tehnologie nucleară şi ştiinţe climatice. Ei se reunesc de două ori pe an pentru a discuta despre evenimente de importanţă globală şi despre cum ar putea ele afecta Ceasul Apocalipsei. Ei se consultă apoi cu alţi colegi şi cu Consiliul sponsorilor BAS, care include 15 laureaţi ai premiului Nobel, înainte de a lua decizii privind schimbarea "orei".
Din 2015, Ceasul Apocalipsei a fost actualizat o dată pe an, dar nu s-a întâmplat mereu aşa. După ce acest orologiu a fost introdus în 1947 - ca ilustrare pe coperta revistei BAS, ora indicată fiind 7 minute înainte de miezul nopţii - a fost modificat de 23 de ori, actualizările din următoarele decenii depinzând de evenimentele din lume şi de nivelurile de ameninţare. Uneori au trecut chiar ani fără ca ceasul să fie modificat, potrivit calendarului BAS.
Actualizările au fost mai frecvente în anii '60, când Războiul Rece dintre SUA şi Uniunea Sovietică au inflamat tensiunile globale şi au provocat temeri de atacuri nucleare. Deceniul s-a încheiat însă cu ceasul la 10 minute până la miezul nopţii în 1969, după ce liderii mondiali au semnat în 1968 un tratat pentru colaborarea în dezvoltarea energiei nucleare fără a produce noi arme nucleare.
Numărul actualizărilor Doomsday Clock a crescut din nou în anii '80, reflectând deteriorarea relaţiilor dintre SUA şi URSS. Apoi, în 1991, când Războiul Rece s-a încheiat în sfârşit iar SUA şi Rusia au lansat mai multe iniţiative de reducere a arsenalelor nucleare, ceasul a făcut cel mai mare salt înapoi, oprindu-se la 17 minute înainte de miezul nopţii.
În ultimii ani însă, limbile ceasului s-au mutat doar înainte iar în 2015 ele s-au oprit la doar 3 minute de miezul nopţii
În 2016 nu a existat nicio schimbare, dar în 2017 Ceasul Apocalipsei a avansat cu 30 de secunde, apropiindu-se la două minute şi jumătate de miezul nopţii. În 2018 el a fost dat înainte cu încă 30 de secunde, ajungând la 2 minute distanţă de miezul nopţii.
Deşi au trecut 70 de ani de la apariţia Doomsday Clock, ameninţările globale din partea armelor nucleare şi schimbării climatice sunt încă iminente. Totuşi, deşi acţiunea umană este cea responsabilă pentru pericolele globale, tot ea poate schimba şi cursul viitorului.
Schimbările în curs la Ceasul Apocalipsei nu sunt doar un avertisment privind o situaţie teribilă, ci şi un apel la acţiune pentru a contura o cale mai sigură şi mai sustenabilă pentru noi toţi.
Editor : Georgiana Marina