Cecenii lui Kadîrov au semnat cu Ministerul rus al Apărării contractul refuzat de Prigojin

Data actualizării: Data publicării:
Ramzan Kadîrov
Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei și aliat al președintelui Vladimir Putin FOTO: Profimedia Images

Ministerul rus al Apărării a spune că a semnat un contract cu grupul Ahmat al forțelor speciale cecene, coordondat de Ramzan Kadîrov la o zi după ce șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a refuzat să facă acest lucru, relatează Reuters.

Anunțul vine după ce ministerul rus al Apărării a dat ordin ca toate „unitățile de voluntari” să semneze până la 1 iulie contracte care să le aducă sub controlul ministrului Serghei Şoigu. Moscova încearcă să îşi impună controlul asupra armatelor private care luptă în numele său în Ucraina.

În baza acestui contract, luptătorii voluntari ar primi aceleași beneficii și protecție ca trupele regulate, inclusiv sprijin pentru ei și familiile lor dacă sunt răniți sau uciși.

Prigojin, care este în conflict cu Ministerul apărării, pe care îl acuză că nu a furnizat suficientă muniție mercenarilor Wagner din Ucraina, a spus duminică că va refuza să semneze un astfel de contract.

„Acele ordine și decrete pe care le semnează Șoigu se aplică angajaților Ministerului apărării și personalului militar. Grupul Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu”, a spus Prigojin.

„Grupul Wagner este integrat organic în sistemul general, coordonează acțiunile sale cu generalii din dreapta, din stânga și cu comandanții de unitate, are cea mai mare experiență și este o structură extrem de eficientă. Din păcate, majoritatea unităților militare nu au această eficiență și tocmai din cauza faptului că Șoigu nu poate gestiona formațiunile militare în mod normal. Prin urmare, faptul că el emite decrete sau ordine se aplică exclusiv Ministerului apărării și celor care se află în cadrul Ministerului apărării”, a continuat el.

„ În ceea ce privește subordonarea, desigur, grupul Wagner este absolut și complet subordonat intereselor Federației Ruse și comandantului suprem”, a mai spus Prigojin.

Contractul pe care Ministerul Apărării l-a semnat luni a fost cu gruparea paramilitară Ahmat, care a fost adesea numită armata privată a lui Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei.

Spre deosebire de Prigojin, Kadîrov s-a abţinut în ultima vreme să critice Ministerul Apărării. Membrii celor două grupuri s-au certat în mod deschis, iar joi unul dintre aliaţii apropiaţi ai lui Kadîrov l-a catalogat pe Prigojin drept un blogger care ţipă tot timpul despre probleme.

Comandantul trupelor Ahmat, Apti Alaudinov, care a luat parte la semnarea contractului, a declarat că unitatea a „pregătit şi trimis zeci de mii de voluntari” în Ucraina în ultimele 15 luni, potrivit Agerpres.

Moscova a declarat vineri că forţele Ahmat au desfăşurat o ofensivă în apropiere de oraşul Marinka, în regiunea estică ucraineană Doneţk.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri