Prigojin, scos din minți de un ordin dat de Șoigu: Wagner nu semnează niciun contract

Data publicării:
Serghei Șoigu și Evgheni Prigojin colaj
Serghei Șoigu și Evgheni Prigojin sunt dușmani declarați. Sursă colaj: Profimedia

Un nou scandal a izbucnit între șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, și ministrul rus al apărării, după ce Serghei Șoigu a dat un ordin ca toate formațiunile de voluntari care participă la operațiuni militare în Ucraina să semneze contracte cu Ministerul apărării de la Moscova până la 1 iulie. Prigojin îl acuză pe ministrul apărării că tocmai din cauza lui trupele ruse nu sunt eficiente și spune că Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu.

Anunțul privind ordinul ministrului rus a fost făcut sâmbătă de adjunctul lui Serghei Șoigu, gen. Nikolai Pankov, care a arătat că sunt din ce în ce mai multe formațiuni de voluntari care vor să lupte în Ucraina, dar pentru aceasta este nevoie de un contract cu Ministerul apărării.

„Am observat o creștere semnificativă a cetățenilor care doresc să apere patria în formațiuni de voluntari. În prezent, există peste 40 de astfel de formațiuni”, a declarat Nikolai Pankov, citat pe site-ul Ministerului apărării de la Moscova.

El a spus că este nevoie de reglementarea juridică a statutului formațiunilor de voluntari și a anunțat că ministrul Serghei Șoigu a semnat un ordin care stabilește procedura de organizare a activităților organizațiilor de voluntari.

Documentul stabilește semnarea de contracte de către detașamentele de voluntari cu Ministerul ăpărării din Rusia până la 1 iulie, fapt ce va oferi formațiunilor de voluntari statutul legal necesar.

„Ordinul oferă dreptul tuturor voluntarilor de a încheia contracte individuale fie cu detașamentele de voluntari, fie cu Ministerul apărării în calitate de personal militar contractat. Încheierea de către cetățeni a contractelor cu statul reprezintă, în primul rând, extinderea măsurilor de protecție socială și de sprijin stabilite de stat pentru ei, precum și pentru membrii familiilor lor. Astfel, ordinul extinde posibilitățile de recrutare a unităților Grupului Conjunct de Forțe cu personal militar și voluntari, utilizarea comună a unităților militare și a organizațiilor de voluntari”, a mai precizat adjunctul ministrului apărării.

Prigojin: Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu

Reacția lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner și un inamic declarat al lui Serghei Șoigu, nu a întârziat să apară. Cerându-i-se un răspuns la ordinul semnat de ministrul apărării, Prigojin a declarat, prin serviciul său de presă, că ordinul nu i se aplică și că Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu. Mai mult, „bucătarul lui Putin” l-a acuzat încă o dată pe Șoigu de incompetență și a spus că din cauza lui trupele ruse de pe front sunt prost gestionate.

„Acele ordine și decrete pe care le semnează Șoigu se aplică angajaților Ministerului apărării și personalului militar. Grupul Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu. Grupul Wagner este integrat organic în sistemul general, coordonează acțiunile sale cu generalii din dreapta, din stânga și cu comandanții de unitate, are cea mai mare experiență și este o structură extrem de eficientă. Din păcate, majoritatea unităților militare nu au această eficiență și tocmai din cauza faptului că Șoigu nu poate gestiona formațiunile militare în mod normal. Prin urmare, faptul că el emite decrete sau ordine se aplică exclusiv Ministerului apărării și celor care se află în cadrul Ministerului apărării. Ce se poate întâmpla după acest ordin - dacă nu ni se vor furniza arme și muniție - vom vedea, cum se spune, când va izbucni furtuna.

În ceea ce privește subordonarea, desigur, grupul Wagner este absolut și complet subordonat intereselor Federației Ruse și comandantului suprem. În teritoriu, conform ordinelor lui Gherasimov și Șoigu, grupul Wagner coordonează toate acțiunile sale și îndeplinește sarcinile stabilite de generalul de armată Surovikin. Și deoarece Surovikin este un comandant inteligent, competent și experimentat, sarcinile pe care grupul Wagner le-a dezvoltat împreună cu Surovikin și pe care le-a îndeplinit în numele său au demonstrat un nivel ridicat de eficiență și succes”.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri