Cehia expulzează 18 diplomați ruși. Prima reacție de la Moscova

Data actualizării: Data publicării:
premierul ceh andrej babis priveste peste ochelari intr-o declaratie de presa
Premierul ceh Andrej Babis anunță expulzarea a 18 diplomați ruși Foto: Profimedia

Republica Cehă a anunțat sâmbătă că expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga. Anunțul este cu atât mai suprinzător cu cât este motivat de o suspiciune că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii, eveniment petrecut în urmă cu 7 ani.

Gravitatea anunțului a fost subliniată de faptul că însuși premierul Andrej Babis a ieșit alături de ministrul de externe Jan Hamacek, într-o scurtă intervenție televizată, pentru a da vestea.

„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice”, (localitate aflată la circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul Babis.

La rândul său, ministrul de externe Jan Hamacek a precizat că cei 18 de membri ai ambasadei Rusiei de la Praga identificaţi drept agenţi secreţi vor trebui să părăsească teritoriul ceh în termen de 48 de ore.

ministrul ceh de externe si premierul babis anunta expulzarea a 18 diplomati rusi profimedia-0606187608
Premierul Andrej Babis (dreapta) și ministrul ceh de externe, Jan Hamacek, au anunțat împreună, într-o declarație de presă televizată, expulzarea a 18 diplomați ruși Foto: Profimedia

O primă reacția de la Moscova a venit de la vicepreşedintele comisiei de afaceri internaţionale din camera superioară a parlamentului rus, Vladimir Jabarov, potrivit căruia acuzaţiile Cehiei despre implicarea ofiţerilor de informaţii ruşi în explozia din 2014 sunt absurde. Demnitarul rus a adăugat că răspunsul Moscovei la expulzarea celor 18 diplomaţi va trebui să fie proporţionat. 

La 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc în depozitul de muniţii amintit. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.

Expulzarea de diplomați, o măsură la care s-a recurs intens în această săptămână

Anunțul Cehiei intervine într-o perioadă în care mai multe țări, inclusiv Rusia și SUA, recurg la această măsură de expulzare de diplomați ca modalitate de a riposta în contextul unor relații tensionate, numai că în cazul Cehiei numărul diplomaților ruși expulzați este impresionant.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, vineri, expulzarea a zece diplomaţi americani, ca reacţie la sancţiunile Washingtonului, ce includeau expulzarea a zece diplomaţi ruşi. Totodată, Moscova urmează să pună capăt activităţii pe care o desfăşoară în Rusia fonduri americane şi ONG-uri care se amestecă în afacerile interne ale Rusiei, potrivit ministrului rus de Externe.

Cu o zi înainte, Statele Unite anunţaseră o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, ca răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţele în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei.

După ce Statele Unite au anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, și Polonia a declarat trei diplomaţi ruşi persona non grata, în semn de solidaritate cu măsurile luate de americani.

Pe de altă parte, serviciul rus de securitate FSB a reţinut pentru câteva ore un diplomat ucrainean la Sankt Petersburg, a anunţat sâmbătă Ministerul de Externe al Ucrainei. Acesta este cel mai recent episod survenit pe fondul creşterii tensiunilor dintre cele două ţări

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri