Cel puțin 100.000 de specialiști din IT au părăsit Rusia în două etape: la începutul invaziei și înainte de mobilizare

Data publicării:
maini de barbat la tastatura
Cel puțin 100.000 de specialiști în IT au plecat din Federația Rusă de la începutul războiului. Foto: Profimedia Images

Autoritățile de la Moscova recunosc că aproximativ 100.000 de angajați ai marilor companii de IT din Federația Rusă au plecat din țară și nu s-au mai întors, informează Agerpres care citează DPA. Cei mai mulți au plecat, în februarie, o dată cu invazia armatei ruse în Ucraina, dar este prima oară când autoritățile ruse fac public numărul acestora.

"Dacă ne uităm la ambele valuri de plecări, până la 10% din angajaţii companiilor de IT au plecat din ţară şi nu s-au mai întors", a declarat marţi ministrul rus al Digitalizării, Maxut Shadayev cu prilejul unei audieri în Parlament.

Cu toate acestea, ministrul Digitalizării a spus că 80% dintre cei care au plecat figurează în continuare angajaţi ai companiilor ruseşti şi, în acest context, s-a declarat împotriva interzicerii ca aceşti specialişti ruşi să lucreze în continuare din locurile unde se află în prezent.

Primul val de emigraţie a specialiştilor în IT a avut loc la scurt timp după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat războiul, la finele lunii februarie, iar cel de al doilea după ce Putin a decretat mobilizarea parţială a rezerviştilor din Rusia.

Uniunea Europeană nu a permis majorităţii ruşilor care au fugit din ţară să intre pe teritoriul său, astfel că mulţi au căutat să se refugieze în fostele republici sovietice vecine. În Rusia, cei care au fugit din ţară sunt frecvent criticaţi ca "trădători ai patriei".

Guvernul şi Parlamentul de la Moscova discută acum un proiect de lege care i-ar împiedica pe expatriaţi să continue să lucreze pentru companiile ruseşti. Guvernul rus crede că în acest fel îi va împiedica pe cei care refuză înrolarea să poată să se întreţină în străinătate. Discuţiile care se poată în prezent vizează acele sectoare care ar urma să fie scutite de la interdicţie.

Lipsa de experţi în calculatoare ruşi a făcut ca aceştia să fie scutiţi în mod oficial de la serviciul militar obligatoriu. Cu toate acestea, mulţi ruşi nu au încredere în asigurările Kremlinului şi preferă să rămână în continuare peste hotare.

Editor : Dana Dutu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri