Cercetătorii din Singapore studiază modificările genetice pentru a grăbi dezvoltarea unui vaccin

Data actualizării: Data publicării:
eprubeta cu sange
Analize de sange. Foto: GettyImages

Oamenii de ştiinţă din Singapore au anunţat că au conceput o nouă metodă pentru a monitoriza modificările genetice, cu scopul de a accelera dezvoltarea şi testarea unor vaccinuri împotriva noului coronavirus care a ucis deja peste 16.000 de persoane pe plan mondial, informează Reuters, citată de Agerpres.

Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Duke-NUS din Singapore afirmă că tehnica dezvoltată de ei necesită doar câteva zile pentru a evalua vaccinurile potenţiale create de Arcturus Therapeutics, o companie americană de biotehnologie, cu care universitatea asiatică a încheiat un parteneriat pentru a realiza studii clinice.

Acest interval de timp mult mai scurt de testare oferă rezultate comparabile cu cele ale studiilor tradiţionale, care necesită de obicei mai multe luni, bazate pe reacţiile organismului uman la diverse sarcini virale.

"Putem să ştim din felul în care se modifică genele - care gene se activează şi care se dezactivează", a explicat Ooi Eng Eong, directorul adjunct al programului de maladii infecţioase emergente din cadrul universităţii menţionate.

Evaluarea rapidă a unor astfel de modificări genetice declanşate de un vaccin va permite cercetătorilor să determine eficienţa şi efectele secundare ale acestuia, în loc să îi oblige să se bazeze doar pe reacţiile pacienţilor care au primit vaccinul, a adăugat expertul asiatic.

În prezent, nu există medicamente aprobate şi nici vaccinuri preventive pentru noul coronavirus, cei mai mulţi dintre pacienţii spitalizaţi beneficiind doar de terapii de susţinere, care includ folosirea unor dispozitive de respiraţie artificială. Experţii din domeniul medical au spus că obţinerea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2 va dura cel puţin un an.

Ooi Eng Eong a anunţat că va începe să testeze vaccinuri pe şoareci peste o săptămână, iar testele pe pacienţi umani sunt aşteptate în a doua jumătate a acestui an.

Companii farmaceutice şi oameni de ştiinţă din lumea întreagă se întrec să dezvolte vaccinuri şi tratamente împotriva noului coronavirus, care a infectat peste 377.000 de oameni.

Printre aceste eforturi se numără şi Remdesivir, un medicament antiviral experimental dezvoltat de Gilead Sciences Inc, şi o terapie bazată pe plasmă umană concepută de grupul japonez Takeda Pharmaceutical Co.

În cadrul unei etape-cheie pentru dezvoltarea unor metode de diagnosticare, cercetătorii de la Universitatea Duke-NUS au cultivat virusul în laborator la sfârşitul lunii ianuarie, la doar câteva zile după ce Singapore a confirmat primul său caz de infectare. În acel moment, Singapore a devenit a treia ţară din lume care a obţinut o cultură a virusului în laborator.

O altă etapă importantă a fost dezvoltarea unui test pentru a detecta anticorpii virali, chiar şi în organismele pacienţilor care s-au vindecat deja. Testul savanţilor din Singapore a fost lăudat de comunitatea ştiinţifică internaţională.

De la descoperire până la dobândirea licenţei de comercializare, dezvoltarea unui vaccin avea nevoie în trecut de 10 ani, însă profesorul Oi Eng Eong este de părere că ştiinţa modernă poate oferi în prezent soluţii mult mai rapide.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, omagiu emoționant pentru Delia Budeanu. Cum și-a luat rămas bun de la fosta soacră
Digi FM
Pepe, reacție după ce Raluca Pastramă l-a acuzat că s-a aliat cu avocatul Adrian Cuculiș și cu Ibrahim: „Mă...
Pro FM
Dua Lipa, în rochie de piele decupată până la șolduri pe ambele părți, combinată cu dresuri plasă și multă...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie uriașă. Bătălia acum începe”
Newsweek
O nouă creștere de pensie propusă de Senat. Cine sunt cei 800.000 pensionari care beneficiază? Când?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Un câine s-a cățărat în vârful Marii Piramide din Giza. Imaginile, surprinse de un bărbat care naviga cu...
Film Now
N-a apărut încă în cinema, dar e considerat de critici cel mai bun film al anului: "O adevărată epopee"
UTV
Cum i-au raspuns fetele de la Pebbles and TamTam Erikai Isac, dupa ce a recunoscut ca s-a inspirat din piesa...