Cetățenii din șapte țări europene vor putea călători în China fără viză

Data publicării:
avion care aterizează pe aeroportul din Shanghai
Foto: Profimedia

În decembrie, China a introdus o măsură privind scutirea de vize pentru cetățenii din cinci țări europene și din Malaezia. Acum, alte două state europene au fost adăugate pe listă, în încercarea autorităților de la Beijing de a încuraja oamenii să viziteze țara, relatează Euronews

Alături de cetățenii din Franța, Germania, Italia, Olanda, Spania și Malaezia, cetățenii irlandezi și elvețieni vor putea acum să intre în China fără viză. Anunțul a fost făcut în timpul vizitei premierului chinez Li Qiang în Europa, cu prilejul participării la Forumul Economic Mondial de la Davos din această săptămână.

Scopul este „de a facilita dezvoltarea de înaltă calitate a schimburilor de personal chinez și străin și deschiderea la nivel înalt către lumea exterioară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unei ședințe de informare privind anunțul inițial făcut în noiembrie.

Intrarea fără viză va fi acordată pentru o perioadă de până la 15 zile în cadrul programului de testare, care va fi în vigoare timp de un an.

Călătoriile internaționale în China, sub nivelul celor dinaintea pandemiei

Măsurile stricte impuse de China pentru a ține sub control pandemia de coronavirus, inclusiv carantina obligatorie pentru toate persoanele care mergeau în China, au descurajat multe persoane să viziteze țara timp de aproape trei ani. Restricțiile au fost ridicate la începutul anului trecut, dar călătoriile internaționale nu au revenit încă la nivelul de dinaintea pandemiei.

Anterior, China a permis cetățenilor din Brunei, Japonia și Singapore să intre fără viză în țară, dar a suspendat această măsură după izbucnirea epidemiei COVID-19. În iulie, China a reluat intrarea fără viză pentru Brunei și Singapore, dar nu a făcut acest lucru pentru Japonia.

În 2023, au intrat și ieșit din China 35,5 milioane de străini, potrivit statisticilor privind imigrația, în timp ce în anul 2019 au intrat și ieșit din țară 97,7 milioane de cetățeni străini. 

Guvernul a căutat investiții străine pentru a ajuta la stimularea unei economii în scădere, iar unii oameni de afaceri au mers în China pentru negocieri și întâlniri comerciale, inclusiv Elon Musk de la Tesla și Tim Cook de la Apple. Turiștii străini sunt încă o apariție rară în comparație cu perioada de dinaintea pandemiei.

Orașele din China preferate de europeni

Anul trecut a fost înregistrată o creștere a interesului pentru China în rândul turiștilor europeni.

Datele unei agenții de turism au arătat o creștere cu 663% a numărului total de rezervări din Europa către China în comparație cu 2022 și o creștere de aproape 29% față de 2019.

Marea Britanie și Germania s-au numărat printre primele 10 surse de călători care au sosit în China la nivel global, arată datele.

Orașul Shanghai rămâne cea mai populară destinație pentru europeni, urmat de Beijing, Guangzhou și Shenzhen.

Pe lângă noile sisteme de scutire de vize, țara încurajează și mai mult turismul prin promovarea atracțiilor culturale și istorice. De asemenea, China îmbunătățește infrastructura turistică prin investiții în tehnologie, ghiduri de călătorie și sisteme de plată electronică.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri