China a adoptat o lege prin care poate controla direct cine poate candida și cine este ales în Parlamentul de la Hong Kong

Data publicării:
cei 3.000 de alesi ai parlamentului chinei voteaza in umanimitate legea reformei electorale in hong kong
Parlamentul de lșa Beijing, sesiunea celui de-al XIII-lea congres. Foto: Profimedia Images

Parlamentul chinez a aprobat în unanimitate o reformă a sistemului electoral în Hong Kong, prin care Beijingul capătă puterea de a alege în mod direct mai mult de jumătate din parlamentul din fosta colonie britanică și de a controla cine are dreptul să candideze la alegerile legislative. Legea a atras proteste vehemente din partea Statelor Unite și Uniunii Europene. 

Cei circa 3.000 de deputaţi ai Adunării Naţionale Populare (ANP) au aprobat joi un „proiect de decizie cu privire la îmbunătăţirea sistemului electoral” în fosta colonie britanică. Rezultatul votului (o singură abținere și niciun vot împotrivă) a fost întâmpinat cu un ropot de aplauze în imensul Palat al Poporului, sediul parlamentului de la Beijing, relatează AFP, potrivit Agerpres.

China a votat legea în ciuda protestelor venite de la Londra, Washington şi Bruxelles, care au avertizat cu privire la o nouă atingere adusă autonomiei Hong Kongului şi a ceea ce a mai rămas din libertăţile sale.

Parlamentul din Hong Kong, ales direct de la Beijing

În urma votului de joi, Comitetul permanent al ANP ar trebui să fie mandatat cu elaborarea unui proiect de lege care să fie aprobat oficial de parlamentul chinez înainte de a fi impus în Hong Kong.

Textul nu a fost publicat încă, dar un înalt responsabil al ANP a explicat săptămâna trecută că prevederile sale vizează creşterea rolului "comitetului electoral", un organism subordonat Beijingului şi care desemnează în mod direct jumătate din deputaţii Consiliului legislativ.

Acest dispozitiv a permis puterii chineze să îşi asigure majorităţi favorabile în Legco de la retrocedare în 1997.

Reforma creşte numărul deputaţilor desemnaţi direct de către "comitetul electoral".

Comitetul electoral va avea sarcina de a alege "o mare parte din membrii Consiliului legislativ şi de a participa direct la nominalizarea tuturor candidaţilor", a declarat Wang Chen, vicepreşedinte al Comitetului permanent al ANP.

Doar „patrioții” pot conduce Hong Kong-ul 

Uniunea Europeană a avertizat Beijingul împotriva adoptării acestei reforme, declarându-se pregătită "să ia măsuri de retorsiune". SUA au denunţat un "atac direct asupra autonomiei" fostei colonii.

Acest proiect este "imperativ pentru a menţine o stabilitate durabilă în Hong Kong", a reacţionat duminică Wang Yi, ministrul chinez de externe.

În cadrul retrocedării, Beijingul garantase Hong Kongului că se va bucura până în 2047 de o anumită autonomie şi de libertăţi necunoscute în China continentală.

Dar puterea şi media oficiale chineze reiterează de săptămâni întregi că este nevoie de o reformă pentru a se asigura că doar "patrioţii" pot conduce metropola financiară.

Termenul de patriotism înseamnă "a iubi actuala Republică Populară Chineză condusă de Partidul Comunist chinez', a declarat marţi Song Ru'an, comisar adjunct în Ministerul chinez de Externe la Hong Kong.

"Patrioţii trebuie să respecte Partidul Comunist chinez", a adăugat el, "vom examina dacă candidaţii corespund acestor criterii".

Iluzii pentru opoziție

Criticată de opoziţie, şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a salutat acest proiect de reformă şi a exclus orice consultare a populaţiei pe această temă.

Consilierul său Bernard Chan, deputat hongkonghez în parlamentul chinez, a declarat însă luni pentru AFP că "nu ar fi surprins să vadă că o mare parte a opoziţiei ar putea fi lăsată să revină" pe băncile din Legco.

"Dacă nu încurajezi în mod deschis separatismul, atunci îndeplineşti condiţiile necesare" pentru a fi ales, a spus el.

În septembrie 2020, alegerile care urmau să permită reînnoirea a jumătate din parlamentul local din Hong Kong au fost anulate, autorităţile invocând pandemia de COVID-19.

Carrie Lam a lăsat să se înţeleagă luni că o nouă amânare a alegerilor prevăzute pentru luna septembrie este probabilă din cauza schimbărilor dorite de Beijing.

Opoziția are sprijin popular

Proiectul de modificare privind desemnarea deputaţilor în Consiliul legislativ (Legco) - parlamentul din Hong Kong - intervine la aproape un an după impunerea de către Beijing a unei legi privind securitatea naţională, care a dus la o represiune fără precedent împotriva militanţilor opoziţiei în teritoriul autonom.

Regimul comunist impune această lege după manifestaţiile uriaşe din 2019 împotriva influenţei Beijingului în Hong Kong.

Dar puterea preşedintelui Xi Jinping nu a putut să împiedice victoria categorică a reprezentanţilor opoziţiei la o consultare locală ce a avut loc la sfârşitul anului 2019.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri