China răpeşte cetăţeni ai Hong Kongului ca răspuns la protestele masive pro-democraţie din metropolă

Data actualizării: Data publicării:
Pro-Hong Kong Demonstrators Gather in Sydney
FOTO: Brook Mitchell/Getty Images

Un angajat al consulatului britanic din Hong Kong, care era dat dispărut de aproape două săptămâni, a fost reținut în China, a confirmat miercuri ministrul de externe din această țară, conform CNN.

Simon Cheng, în vârstă de 28 de ani, consultant în domeniul comerţului şi investiţiilor la Consulatul General Britanic din Hong Kong, a fost plasat în arest administrativ timp de 15 zile, a declarat Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China.

„Persoana nu are cetățenie britanică. Este un cetățean din Hong Kong, deci cetățean chinez și este o problemă internă a Chinei”, a spus Geng.

Simon Cheng a fost reținut pentru încălcarea normelor de securitate administrativă, care cuprind o arie extrem de vastă de fapte prea mici ca să fie considerate infracțiuni. Această lege este deseori utilizată în primă fază de anchetă și le permite autorităților să investigheze suspectul înainte de a decide dacă se poate începe urmărirea penală.

Cheng a călătorit din Hong Kong până în oraşul de graniţă Shenzhen în dimineaţa zilei de 8 august în interes de serviciu. În calitate de funcţionar comercial, Cheng e angajat de o agenţie de investiţii britanică al cărei scop este de a promova relaţii comercial între Scoţia şi alte ţări, fapt ce necesită ca Cheng să călătorească frecvent în China continentală.

Cheng nu a mai putut fi contactat începând cu seara de 8 august, chiar din momentul în care a trecut graniţa în Hong Kong. Consulatul Britanic în Hong Kong încearcă să afle detaliile reţinerii sale, însă până acum nu au reuşit să afle care e motivul.

Dispariţia lui Cheng vine în contextul în care Hong Kong „aniversează” al 12-lea weekend de proteste masive pentru democraţie. Turiştii spun că măsurile de securitate au fost înăsprite la graniţa dintre China şi Hong Kong de când au început demonstraţiile anti-guvernamentale în luna iunie.

Alte persoane care au trecut graniţa spun că autorităţile fac verificări aleatorii ale celor care trec din China în Hong Kong şi că unora dintre ei le sunt verificate chiar şi telefoanele.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri