Sari la conținut

China reșapează o sinistră „practică maoistă” în fața a mii de oameni adunați pe un stadion

În fața a mii de spectatori adunați pe un stadion la apelul autorităților, un tribunal din China a condamnat 10 persoane la moarte, majoritatea acuzate de infracțiuni legate de narcotice.

captura

Captură video de pe stadion.

Procesul a avut loc la 160 de kilometri de Hong Kong, în provincia Guangdong. După primirea sentinței, cei 10 condamnați au fost duși imediat spre locul de execuție, relatează The Guadrian, citând mass-media de stat din China.

Cu patru zile înainte de procesul public, localnicii au fost chemați de autorități să asiste la primirea sentinței. Condamnații au coborât din camioanele de poliție și au urcat pe o scenă, unde fusese amenajat pupitrul judecătorilor la o masă lungă de prezidiu.

Potrivit unor relatări din presa chineză, în mulțimea adunată pe stadion au putut fi observați și copii în uniforme școlare.

Deși statistica execuțiilor este considerată secret de stat, unele rapoarte ale organizațiilor pentru drepturile omului susțin că în China au loc anual cele mai multe execuții la nivel global.

Anul trecut, autoritățile comuniste au condamnat la moarte nu mai puțin de 2.000 de persoane, conform estimărilor Fundației Dui Hua, un ONG din Statele Unite.

Cu toate acestea, procesele publice în China sunt rare, subliniază The Guardian.

Sistemul judiciar chinez favorizează procurorii, iar instanțele de judecată au o rată de condamnare de 99,9 %.  

Tendința de reintroducere a proceselor publice reprezintă o reșapare a tacticilor idelogice din zorii Republicii Populare, sub mâna de fier a lui Mao Zedong, când „elementele capitaliste” și alți „dușmani ai poporului” erau uciși în văzul populației.