China se angajează să nu furnizeze arme Rusiei sau Ucrainei

Data publicării:
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock susține o declarație de presă comună cu omologul ei chinez Qin Gang la Beijing pe 14 aprilie 2023.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a întâlnit la Beijing cu ministrul chinez de Externe Qin Gang. Foto: Profimedia Images

Ministrul chinez de externe, Qin Gang, a declarat că Beijingul se angajează să nu vândă arme Rusiei sau Ucrainei și că va reglementa exporturile în privința echipamentelor civile care pot fi adaptate pentru uz militar, scrie The Guardian.

Într-o conferință comună de presă cu ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, diplomatul chinez a reiterat dorința Chinei de a sprijini negocierile dintre Rusia și Ucraina și le-a cerut ambelor țări să dea dovadă de "obiectivitate și calm".

"În ceea ce privește exportul echipamentelor militare, China adoptă o atitudine prudentă și responsabilă. China nu va furniza arme părților relevante din conflict și va gestiona și controla exporturile de echipamente cu uz dual în concordanță cu legile și regulamentele" din domeniu, a declarat Qin Gang.

"Teritoriul este indivizibil, dar și securitatea este indivizibilă", a adăugat Qin. "Fără recunoașterea intereselor de securitate ale unei părți, crizele și conflictele devin inevitabile", a spus ministrul chinez.

"China este dispusă să continue să facă eforturi pentru pace și speră ca toate părțile implicate în criză vor rămâne obiective și calme și vor face eforturi constructive pentru a rezolva criza prin negocieri", a mai spus Qin.

Annalena Baerbock: China trebuie să ceară Moscovei să oprească războiul în Ucraina

La rândul său, ministrul german de externe Annalena Baerbock a cerut Chinei să solicite "agresorului rus să oprească războiul" din Ucraina, afirmând că "nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China", informează Agerpres.

"Trebuie să o spun deschis că mă întreb pentru ce poziţia chineză nu include până în prezent o cerere ca agresorul rus să oprească războiul", a declarat şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună la Beijing cu omologul său chinez Qin Gang.

Recenta vizită a preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova a arătat, potrivit ministrului german de externe, "că nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China, iar decizia de a utiliza această influenţă are efecte directe asupra intereselor esenţiale ale Europei".

"În acelaşi fel în care China s-a angajat cu succes pentru un echilibru paşnic între Iran şi Arabia Saudită, dorim ca China să facă presiuni asupra Rusiei pentru ca ea să pună în sfârşit capăt agresiunii sale şi ca ea să participe la găsirea unei soluţii paşnice a conflictului", a adăugat Baerbock, care efectuează prima sa vizită în China în calitate de ministru.

Vizita sa intervine la o săptămână după cea a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care invitaseră de asemenea Beijingul să joace un rol pentru pacea în Ucraina.

În ultimele săptămâni, presiunea internaţională a crescut pentru a determina China să intervină pe lângă Rusia şi să o aducă la masa negocierilor, notează AFP.

De la începutul conflictului, Beijingul se declară oficial neutru, fără să fi condamnat vreodată invazia rusă.

Baerbock: O escaladare militară în strâmtoarea Taiwan ar fi un scenariu catastrofal pentru lumea întreagă

De asemenea, ministrul german de externe a adoptat o poziție fermă în problema Taiwanului, într-un moment în care China a desfăşurat noi manevre militare de amploare pentru a arăta că poate face o încercuire totală a insulei.

"O escaladare militară în strâmtoarea Taiwan, prin care tranzitează zilnic 50% din comerţul mondial, ar fi un scenariu catastrofal pentru lumea întreagă", a afirmat ea.

"Taiwanul aparţine Chinei", a replicat Qin Gang. Şi "nimeni nu speră mai mult decât compatrioţii de pe cele două maluri ale strâmtorii Taiwan menţinerea păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan şi realizarea reunificării paşnice a patriei", a adăugat ministrul chinez.

Emmanuel Macron a suscitat la revenirea din China un val de controverse în SUA şi în Europa, invitând Uniunea Europeană să nu "urmeze" Washingtonul sau Beijingul în problema Taiwanului, afirmaţii interpretate uneori drept dezinteres al Franţei faţă de acest subiect, notează AFP.

Annalena Baerbock s-a declarat vineri de asemenea preocupată de "faptul că spaţiul de acţiune al societăţii civile în China continuă să se reducă şi că drepturile omului sunt restrânse".

Ea a citat situaţia comunităţii uigure din Xinjiang, care a fost "documentată negru pe alb în raportul Înaltului comisar pentru drepturile omului".

Publicat în septembrie, acest raport - un amestec de interviuri realizate de serviciile sale şi informaţii din prima sau de a doua mână - evocă posibilitatea unor "crime împotriva umanităţii" în regiune.

"Fiecare ţară are o situaţie naţională diferită, o istorie şi o cultură diferite, drepturile omului nu au o normă universal aplicabilă", a replicat Qin Gang.

"În prezent, Xinjiang este stabil social, prosper economic, unit etnic, armonios din punct de vedere religios şi locuitorii săi trăiesc şi lucrează în pace şi fericire", a afirmat ministrul chinez de externe, citat de AFP.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri