China suspendă publicarea datelor despre șomajul în rândul tinerilor, după ce au fost înregistrate mai multe recorduri în ultimele luni

Data actualizării: Data publicării:
imagine panoramica - orasul Hong Kong, Victoria Harbor
Victoria Harbor, Hong Kong 2022 Sursă foto: Profimedia Images

China a suspendat, marți, publicarea datelor lunare privind rata șomajului în rândul tinerilor, după ce au fost înregistrate mai multe recorduri în ultimele luni, relatează CNN.

Măsura a fost anunțată de către Biroul Național de Statistică (NBS) de la Beijing, odată cu publicarea celor mai recente date privind indicatorii economici. NBS publica anterior lunar datele privind rata șomajului în rândul tinerilor cu vârsta între 16 și 24 de ani.

Fu Linghui, un purtător de cuvânt al NBS, a declarat că metodologia prin care se calculează acest indicator „trebuie îmbunătățită”. El precizează că în ultimii ani numărul de studenți din această grupă de vârstă a crescut și că sarcina lor principală este să învețe, nu să își caute un loc de muncă.

„Oamenii au păreri diferite despre includerea sau nu a studenților care își caută locuri de muncă înainte de absolvire” în acest indicator, a explicat Linghui, adăugând că „e nevoie de cercetări suplimentare” în acest sens.

Definirea intervalului de vârstă a „tinerilor care sunt în căutarea unui loc de muncă” necesită, de asemenea, un studiu suplimentar, deoarece tinerii petrec acum mai mulți ani la școală, mai spune Fu Linghui.

NBS va efectua acum „cercetări aprofundate” pentru a-și îmbunătăți metodologia, susține oficialul, precizând că datele vor fi publicate din nou odată ce procesul va fi finalizat. Nu a dat însă un interval de timp.

Decizia vine după ce datele publicate de NBS au arătat că între lunile aprilie-iunie rata șomajului în rândul tinerilor din categoria respectivă de vârstă a crescut la 20,4%, 20,8%, respectiv 21,3%.

Măsura, ridiculizată în mediul online

Anunțul a devenit rapid un subiect viral pe rețelele sociale. „Ceea ce au vrut cu adevărat să spună este că datele actuale sunt prea urâte, să nu ne uităm la ele deocamdată”, comenta sarcastic un navigator pe Internet pe platforma Weibo, unul dintre numeroasele mesaje pe acest ton.

„Dacă încetăm publicarea, nu va mai exista şomaj, iar problema se va rezolva”, este un alt comentariu.

Un record de 11,6 milioane de absolvenți de facultate erau în căutarea unui loc de muncă în acest an. Ei se confruntă cu perspective sumbre, deoarece economia chineză și-a pierdut din avânt după al doilea trimestru, pe măsură ce redresarea post-pandemie a țării slăbește.

Economia încetinește

Aceste bilanțuri proaste sporesc presiunile asupra unui vast plan de relansare economică a celei de-a doua economii mondiale, în care starea sănătăţii giganticului sector imobiliar îngrijorează pieţele.

Activitatea economică este penalizată în ultimele luni de problemele mai multor promotori imobiliari cu o supraîndatorare, de nivelul extrem de mic al încrederii consumatorilor şi de încetinirea economiei mondiale, care afectează cererea de bunuri chinezeşti şi astfel activitatea economică, scrie News.ro.

Banca centrală chineză a scăzut dobânda de referinţă a împrumuturilor pe teremn mediu, cu scopul de a susţine creşterea economică, o măsură care permite o reducere a costurilor de finanţare a băncilor comerciale menită să le încurajeze să acorde şi mai multe credite în condfiţii mai favorabile.

Dobânda împrumuturilor pe un an de la Banca centrală ale instituţiilor financiare (MLF) scade de 2,75% la 2,65%. Aceasta a fost deja scăzută în iunie. „Această scădere va avea un efect limitat”, avertizează analistul Ting Lu de la Banca Nomura, care subliniază că „răul abia urmează” în economia Chinei.

Luna trecută, şomajul per ansamblu al populaţiei active a crescut uşor faţă de iunie, la 5,3%.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri