Cine e autorul atacurilor din Hanau. El ar fi lăsat o scrisoare și o mărturie video înainte de carnaj

Data actualizării: Data publicării:
Tobias R., presupusul autor al atacurilor din Hanau
Tobias R., presupusul autor al atacurilor din Hanau

Bărbatul înarmat suspectat că ar fi împuşcat mortal nouă persoane în două baruri cu specific oriental din localitatea Hanau, din sud-vestul Germaniei, pare să fi fost adeptul unor idei extremiste și aceasta ar fi motivația acțiunilor sale. El şi-a exprimat opiniile de extremă dreapta într-o scrisoare-confesiune, dar și într-o înregistrare video pe care a postat-o online în urmă cu câteva zile, informează joi cotidianul german Bild.

Suspectul se numește Tobias R. În scrisoarea lăsată, el militează, printre altele, pentru ideea de a-i distruge pe acei străini care nu mai pot fi expulzați din Germania. Iar în înregistrarea video, atacatorul - care vorbește fluent în engleză - adresează „un mesaj personal către toți americanii”. Bărbatul susține, în aceeași înregistrare postată online în urmă cu câteva zile, că în facilități militare americane subterane sunt abuzați și omorâți copii și că acolo are loc „lucrarea diavolului”.

Ziarul Bild mai scrie că bărbatul era cetăţean german, iar în maşina lui au fost găsite reviste despre muniţie şi arme. El avea permis de vânătoare cu arme de foc.

Bărbatul a fost găsit mort în locuinţa sa la scurt timp după atacurile comise miercuri seară în două baruri cu specific oriental. Poliția l-a căutat ore bune. Un alt trup neînsufleţit, deocamdată neidentificat, a mai fost descoperit la domiciliul bărbatului, în Hanau. Potrivit Bild, tatăl bărbatului ar fi fost reținut, dar pare să nu fi știut nimic despre atacurile comise de fiul său.

Citiți și: Atacatul din Germania. Merkel acuză „otrava rasistă”

Nouă persoane au fost ucise miercuri seara în Hanau, lângă Frankfurt, centrul Germaniei, în cele două atacuri comise, după toate probabilităţile, de Tobias R. Alte câteva persoane sunt rănite.

Germania a fost vizată în ultimii ani de mai multe atacuri jihadiste, între care cel care s-a soldat cu 12 morţi în centrul Berlinului, în decembrie 2016. Dar ameninţarea unui terorism de extremă dreapta îngrijorează cel mai mult autorităţile germane, mai ales după uciderea unui parlamentar german pro-migranţi, membru al partidului cancelarului Angela Merkel, în iunie anul trecut.

Vineri, 12 membri ai unui grup de extremă dreapta au fost arestaţi în cadrul unei ample anchete antiteroriste. Ei sunt suspectaţi de planificarea unor atacuri de mare amploare împotriva unor moschei, după modelul atacului din Christchurch, Noua Zeelandă, soldat, în martie 2019, cu 51 de morţi. Cei arestaţi au fost plasaţi în detenţie, reamintește Agerpres.

Asociaţia Ditib, principala organizaţie a comunităţii turce musulmane din Germania, a cerut mai multă protecţie pentru membrii săi, care „nu se mai simt în siguranţă”. Cele două baruri atacate la Hanau erau frecventate cu precădere de membri ai comuntății kurde.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri