Cine este omul din spatele contraofensivei ucrainene

Data publicării:
Valeri Zalujnîi salută în timpul unei ceremonii de la Kiev
Cine este Valeri Zalujnîi, generalul enigmatic care până nu demult era un personaj aproape complet necunoscut, dar care a ajuns un erou național după succesul contraofensivei de anul trecut. Foto: Profimedia Images

Mult așteptata încercare a Ucrainei de a recuceri teritoriile din estul și sudul țării, ocupate de Rusia în ultimele 18 luni, este acum în plină desfășurare. Principalul responsabil pentru planificarea și executarea operațiunii este Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef de 49 de ani al armatei ucrainene. Până nu demult, generalul era o figură necunoscută pentru mulți oameni, dar acum popularitatea sa a început deja să rivalizeze cu cea a președintelui Volodimir Zelenski, relatează BBC.

Generalul Zalujnîi, sau „Valera al nostru”, cum îi spun prietenii și foștii colegi de clasă, a fost desemnat comandant-șef al armatei ucrainene în luna iulie a anului 2021.

Cei care îl cunosc bine spun că numirea sa, pentru care a insistat însuși Zelenski, a fost o surpriză chiar și pentru general și pentru mulți alții care știu că, de obicei, pentru a obține o poziție atât de înaltă, trebuie să mai întâi să treci prin mai multe etape pe care Zalujnîi le-a sărit.

Zalujnîi avea deja reputația unui comandant ambițios și modern, dar și a unui bărbat nepretențios căruia îi place să glumească cu subordonații săi și care nu este arogant.

În doar câteva luni, generalul a ajuns să conducă apărarea ucraineană în fața invaziei declanșate de Putin.

Când oficialii de rang înalt ai Ucrainei s-au gândit că ar fi o idee bună ca podurile de pe râul Nipru să fie aruncate în aer pentru a opri avansul trupelor rusești, Zalujnîi a fost primul care a spus că „sub nicio formă nu trebuie să facem asta”.

„Asta ar fi o trădare a civililor și a militarilor rămași pe malul estic”, a spus Zalujnîi în primele zile ale invaziei rusești.

Zalujnîi, înainte și după război

Născut într-o familie de militari sovietici, Valeri Zalujnîi a spus de multe timp că vrea să se distanțeze de ierarhia excesivă care exista în armata Uniunii Sovietice.

În 2014, Zalujnîi a fost numit comandant adjunct într-o zonă din estul Ucrainei unde conflictul cu separatiștii proruși abia începuse.

Încă de la începutul carierei sale, Zalujnîi s-a preocupat de construirea relațiilor de încredere cu subordonații săi și de delegarea ordinelor.

În primele zile ale invaziei rusești, Zalujnîi aproape că nu a dormit deloc și a rămas în contact permanent cu militarii de pe front.

Unele surse din armata ucraineană spun că comandanții decisivi de pe câmpul de luptă sunt cei responsabili pentru succesele armatei ucrainene, în timp ce Zalujnîi este apreciat pentru faptul că le-a oferit libertatea de a opera independent.

În timp ce misiunea lui Zelenski era să păstreze moralul populației cât mai ridicat și să convingă partenerii străini să ofere sprijin financiar și militar, Zalujnîi s-a concentrat pe găsirea unei strategii militare potrivite.

„Când Zalujnîi intră într-o cameră, el nu aprinde lumina, ci stinge întunericul”

După victoriile înregistrate în timpul contraofensivei de anul trecut, Zalujnîi a devenit un erou național, cu toate că rareori a fost văzut în public și încă și mai rar a fost de acord să ofere interviuri.

Numele lui Zalujnîi a ajuns un sinonim pentru curaj și determinare, iar reputația sa a dat naștere mai multor anecdote și expresii.

„Când Zalujnîi intră într-o cameră, el nu aprinde lumina, ci stinge întunericul”, era una dintre glumele care au apărut după ce comandantul-șef al Ucrainei a ajuns eroul țării.

Zalujnîi a declarat într-un interviu pentru revista Time anul trecut că nu s-a obosit să îi explice lui Zelenski toate detaliile minuțioase ale strategiei militare.

„El trebuie să înțeleagă problemele militare la fel de mult cum trebuie să știe despre medicină sau construcția de poduri”, a spus atunci Zalujnîi.

Se spune că Zalujnîi a venit odată la nunta unui soldat care a fost nevoit să amâne ceremonia din cauză că a fost trimis pe frontul de la Bahmut. Până la urmă, soldatul a primit o permisie scurtă pentru a putea să se căsătorească cu logodnica sa.

Viitorul complicat al Ucrainei după încheierea războiului

Pe măsură ce discuțiile cu privire la noua contraofensivă ucraineană au început să se intensifice, bloggerii militari ruși au început să răspândească zvonuri conform cărora Zalujnîi ar fi fost rănit grav sau chiar ucis.

La începutul lunii iunie, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat mai multe poze cu Zalujnîi participând la o ceremonie militară la Kiev.

Pentru moment, statutul de erou al lui Zalujnîi în Ucraina este în siguranță, dar cu atât de mulți oameni care își pun speranțele în comandantul-șef al armatei ucrainene, viitorul pare complicat.

Chiar dacă apărarea Ucrainei se va încheia cu un succes în final, Ucraina va da piept cu o realitate dură, avertizează sociologul Oleksii Antipovici, iar Zalujnîi s-ar putea să prefere să nu se implice în politică.

„Este foarte probabil ca după război Ucraina să se confrunte cu o criză economică severă, dacă nu chiar un colaps total. Va fi o cu totul altă situație”, a spus Antipovici.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...