Cine este Wopke Hoekstra, ministrul de Externe al Țărilor de Jos favorit la funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene

Data actualizării: Data publicării:
Last Council of Ministers Before Political Summer Break, Hague - 14 Jul 2023
Wopke Hoekstra, MAE al Țărilor de Jos. FOTO: Profimedia Images

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat vineri că sprijină candidatura ministrului său de Externe, Wopke Hoekstra, la succesiunea lui Frans Timmermans ca vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru acţiune climatică, informează AFP.

Timmermans şi-a prezentat marţi demisia din CE, urmând să ocupe prima poziţie pe lista social-democraţilor şi ecologiştilor la alegerile anticipate care vor avea loc în Olanda în noiembrie. Atribuţiile sale privind politicile de mediu şi climatice ale Uniunii Europene vor fi preluate "temporar" de un alt vicepreşedinte al Comisiei, slovacul Maroš Šefčovič, arată un comunicat al Executivului european.

Însă politicianul Wopke Hoekstra, cel care deține portofoliul Afacerilor Externe în guvernul Țărilor de Jos, este opțiunea guvernului Țărilor de Jos pentru a prelua vicepreședinția Comisiei, până la finele mandatului.

"Cred ca avem un candidat bun cu Hoekstra", a spus Rutte într-o conferinţă de presă, care vrea ca prin nominalizarea acestuia să păstreze poziția fermă a Olandei din cadrul Colegiului.

Hoekstra, creștin-democratul de 47 de ani, care a fost ministru de Finanțe înainte de a deveni ministru de Externe, nu este recunoscut ca fiind un specialist în diplomație climatică. Acesta va fi probabil evaluat critic de stânga și de liberalii de la Renew în cadrul audierii pentru confirmarea sa din Parlamentul European, chiar dacă va gestiona portofoliul doar până la învestirea unei noi Comisii, la sfârșitul anului viitor.

Rugat să comenteze informațiile privind plecarea lui Hoekstra la Bruxelles, un oficial al PPE a declarat sub anonimat că sosirea ministrului olandez oferă o "posibilitate reală pentru o reluare a dialogului politic pe tema tranziției verzi".

Însă, pe de altă parte, numirea sa ar putea genera o nouă tensiune, întrucât s-ar strica echilibrul de gen din Colegiul comisarilor.

Recunoscut pentru susținerea necondiționată acordată Ucrainei în ultimul an și jumătate, de la începutul invaziei ruse, Hoekstra nu a fost simpatizat în calitatea sa anterioară, de ministru de Finanțe (2017-2022), când a militat pentru o disciplină fiscală în gestionarea bugetului UE, frustrând multe state membre din sud, precum Italia și Grecia.

În 2020, premierul portughez António Costa a declarat că solicitarea lui Hoekstra de a ancheta finanțele Spaniei, după ce Madridul a solicitat sprijin pentru a face față efectelor pandemiei Covid-19, a fost un gest "respingător" și "o amenințare la adresa viitorului UE".

Iratxe García, europarlamentar spaniol și lider al grupului S&D din Parlament, a declarat că atitudinea sa a fost "ofensatoare, ignorantă și arogantă".

Hoekstra s-a opus vreme de câteva săptămâni planului comun de redresare, pentru a depăși criza generată de pandemie. 

De asemenea, nominalizarea lui este contrariantă, întrucât acesta a lucrat la compania petrolieră Shell, între 2002 și 2004, înainte de a se alătura firmei de consultanță McKinsey.

S&D, al doilea grup parlamentar ca mărime din Legislativul UE, a declarat că vrea ca portofoliul climei să rămână la un comisar din partidul său.

În cazul în care va fi vicepreședinte al Comisiei, Hoekstra este așteptat să reprezinte UE la negocierile cruciale privind clima din cadrul Conferinței pentru climă din Dubai, care vor începe în noiembrie.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri