Comandantul înfricoșătoarei închisori S-21, în care ar fi fost uciși 15.000 de oameni, a murit. Cine a fost „tovarășul Duch”

Data actualizării: Data publicării:
Kaing Guek Eav
A murit comandantul fostei închisori S-21 FOTO: Profimedia Images

„Tovarășul Duch”, fost comandant al Khmerilor Roșii condamnat pentru crime împotriva umanității în Cambodgia, a murit.

El ispășea o pedeapsă pe viață, după ce a fost condamnat de o instanță susținută de ONU. Kaing Guek Eav, cunoscut drept „tovarășul Duch”, a condus celebra închisoare Tuol Sleng, unde mii de oameni au fost torturați și uciși la sfârșitul anilor 1970, potrivit BBC NEWS.

Se estimează că până la două milioane de oameni au murit în timpul regimului Khmerilor Roșii, un regim maoist care a controlat Cambodgia între 1975 și 1979.

În 2010, Duch a devenit primul lider senior al Khmerilor Roșii condamnat de un tribunal susținut de ONU, înființat în capitala cambodgiană Phnom Penh. El a fost condamnat la închisoare pe viață în 2012.

Kaing Guek Eav a murit miercuri, la vârsta de 77 de ani, a spus un purtător de cuvânt al tribunalului, fără a fi oferite detalii despre cauza morții, însă era cunoscut faptul că era bolnav de mai mulți ani.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ce s-a întâmplat în închisoarea Tuol Sleng?

„Tovarășul Duch” a condus închisoarea S-21 din Phnom Penh, cunoscută și sub numele de Tuol Sleng, cel mai cunoscut loc de tortură din timpul regimului Khmerilor Roșii.

Se crede că cel puțin 15.000 de bărbați, femei și copii, considerați dușmani ai regimului, au intrat pe porțile fostei școli transformate în închisoare. Cei mai mulți dintre ei au fost torturați, forțați să mărturisească infracțiuni fictive împotriva Khmerilor Roșii și apoi omorâți.

Prizonierii erau, la început, oficiali ai vechiului guvern, apoi oameni care făceau parte din clasa mijlocie și, mai târziu, membri ai regimului care erau suspectați de neloialitate.

închisoarea Tuol Sleng
Închisoarea Tuol Sleng, cunoscută sub numele S-21 FOTO: Getty Images

Paznicii, care erau de multe ori adolescenți, i-au forțat pe prizonieri să scrie mărturisiri detaliate cu privire la faptele lor fictive și să-și implice prietenii și familia.

Doar aproximativ 10 persoane au supraviețuit torturilor in închisoare.

În timpul procesului, Duch a recunoscut că a fost responsabil pentru ce s-a întâmplat în S-21 și și-a cerut scuze pentru ororile comise. Ulterior a afirmat că a urmat doar ordine, dar recursul său pe acest motiv a fost respins de tribunal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri