Companii din Germania îi ajută pe ruși să reconstruiască orașul Mariupol, distrus de armata lui Putin înainte să fie cucerit

Data actualizării: Data publicării:
mariupol
Volodimir Zelenski a spus că atacurile rusești au distrus peste 95% din clădirile din Mariupol. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Companiile germane Knauf și WKB Systems GmbH sunt implicate în ceea ce rușii numesc „eforturi de restaurare” a Mariupolului ocupat, din regiunea Donețk, oraș distrus de armata rusă, potrivit unei investigații publicate miercuri de jurnaliştii emisiunii Monitor a postului de televiziune german ARD, preluată de Kiev Independent.

Orașul a fost asediat de forțele ruse între februarie și mai 2022, lăsând în urmă mii de morți și reducând Mariupolul la un morman de moloz.

Potrivit estimărilor autorităților, cel puțin 25.000 de oameni ar fi fost uciși în timpul asediului lui Mariupol. Numărul exact al morților rămâne necunoscut și ar putea fi mult mai mare.

Reconstrucția acestui oraș face parte din eforturile de propagandă rusă de a ascunde dovezile distrugerii cauzate de forțele ruse, apreciază Kiev Independent.

Volodimir Zelenski a spus că atacurile rusești au distrus peste 95% din clădirile din Mariupol.

Jurnaliştii ARD au cercetat șantierele companiilor de construcţii, documente, fotografii şi videoclipuri pentru a găsi dovezi ale implicării companiilor germane în reconstrucţia distrusului Mariupol.

Ei au dezvăluit că Rusia folosește, printre altele, cimentul companiei Knauf în lucrări de construcții. Knauf are în prezent 4.000 de angajați în Rusia și generează vânzări de miliarde pe piața rusă, potrivit anchetei.

Compania a comentat situația, spunând că condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi „respectă toate sancţiunile UE împotriva Rusiei”. Knauf produce în Rusia bunuri „exclusiv pentru piața rusă”, a spus compania.

Jurnaliştii ARD au observat, de asemenea, blocuri de beton acoperite cu o folie verde în filmare, ce conține numele companiei germane WKB Systems din regiunea Munsterland din Renania de Nord-Westfalia. Printre altele, această companie echipează fabrici de producție de blocuri de beton.

Acționarul principal al companiei este omul de afaceri rus Viktor Budarin, care nu se află sub sancțiunile UE, potrivit raportului.

"Datele vamale disponibile Monitorului arată că WKB Systems GmbH furnizează de ani de zile unități complete pentru fabricile de blocuri de beton celular (BCA) uneia dintre companiile rusești ale lui Budarin. Se pare că aceeași companie ale cărei produse le folosește Rusia pentru a-și consolida stăpânirea pe Mariupol", se arată în anchetă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri