Conducta din Marea Baltică a fost avariată de o navă care târa o ancoră pe fundul mării. Finlanda suspectează un vapor chinezesc

Data publicării:
navă pe mare
Imaginea oferită de poliția de frontieră finlandeză arată nava de patrulare a poliției de frontieră finlandeză, Turva, în apropierea locului în care conducta de gaz Balticconnector a fost avariată,în Golful Finlandei. Sursa foto: Profimedia Images

Poliția finlandeză crede că avaria la gazoductul din Marea Baltică, produsă la începutul acestei luni, a fost provocată de o navă care târa o ancoră mare pe fundul mării. Nu este clar în acest moment dacă a fost vorba despre un accident sau un act intenționat, relatează Reuters.

Anchetatorii au recuperat o ancoră pierdută pe fundul mării, din zona unde conducta s-a rupt pe 8 octombrie, și investighează dacă aceasta aparținea unei nave cargo chineze.

Poliția a declarat anterior că deteriorarea gazoductului submarin Balticconnector și a două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică a fost cauzată de forță mecanică externă.

Pe fundul mării s-au găsit urme mari de rezistență până la locul unde conducta a fost ruptă, iar ancora se afla imediat după locul avariei. O urmă mai îngustă se întindea mai departe pe zeci de kilometri, a spus poliția.

O bucată din ancoră, unul dintre cele două vârfuri, se rupsese, au precizat polițiștii.

„Următoarele întrebări sunt dacă a fost un act intenționat, neglijență, sau o greșeală de navigație. Vrem să vedem care este motivul. Dar este prea devreme pentru a răspunde la asta în această etapă”, a declarat șeful Biroului Național de Investigații (NBI), Robin Lardot, într-o conferință de presă.

NBI a anunțat vineri că își concentrează ancheta asupra vasului chinezesc NewNew Polar Bear, care a navigat deasupra conductei și a cablurilor în momentul avariei.

Navei îi lipsește una dintre ancorele din față, au spus polițiștii, care au încercat fără succes să contacteze nava pentru a întreba echipajul dacă este vorba despre ancora găsită în Golful Finlandei.

China a cerut luni o investigație „obiectivă, corectă și profesionistă” asupra avariei conductei.

Incidentul a tăiat livrările de gaze către Finlanda, deși țara spune că va face față consumului datorită importurilor de gaz natural lichefiat, livrat cu ajutorul navelor.

Ca urmare a avariei, NATO a intensificat patrulele în Marea Baltică.

În septembrie 2022, conductele Nord Stream care leagă Germania și Rusia au fost avariate de explozii despre care autoritățile le-au spus că sunt acte deliberate de sabotaj, deși încă nu este clar cine s-a aflat în spatele atacurilor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri