Conflictul din estul Ucrainei se aprinde din nou. Un soldat ucrainean a fost ucis în luptele cu separatiştii pro-ruşi în Donbass

Data actualizării: Data publicării:
Ukrainian Troops Train Outside Of Mariupol
Foto: by Andrew Burton/Getty Images

Autorităţile de la Kiev au anunţat că cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis, iar alţi patru au fost răniţi în lupte cu separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei. În urma atacului, preşedintele Volodimir Zelenski a convocat Consiliul pentru Securitate şi Apărare Naţională.

„Avem o armată puternică. Provocările se întâmplă, armata a răspuns ferm. Situaţia este controlată complet. Suntem siguri că această provocare nu va schimba cursul (spre sfârşitul războiului - n.r.), Întrucât se poate sta la masa de negocieri doar cu o armată puternică”, a declarat Zelenski în timpul unui briefing de presă, relatează Mediafax.

Potrivit acestuia, Ucraina încearcă să pună capăt războiului şi încearcă să obţină o pace durabilă.

Şeful Statului Major General al Forţelor Armate din Ucraina, Ruslan Khomchak, a declarat în timpul reuniunii că grupurile armate ilegale au deschis focul asupra poziţiilor ocupate de trupele guvernamentale. De asemenea, inamicul a folosit sisteme de artilerie de 152 mm interzise prin acordurile de la Minsk.

Potrivit acestuia, la scurt timp a avut loc un alt atac, dar militarii ucraineni au dat un răspuns adecvat folosind toate armele.

„De acum (ora 12:30), toate poziţiile noastre sunt sub controlul trupelor noastre. Începând cu ora 10 dimineaţa, inamicul a cerut încetarea focului, deoarece au nevoie pentru a-şi examina morţii şi răniţii. Pierderile noastre sunt următoarele: Un soldat ucis, 3 răniţi şi 2 în şoc”, a spus Ruslan Khomchak.

De asemenea, acesta a informat că soldaţii răniţi şi în şoc au fost spitalizaţi şi li s-a oferit asistenţa necesară. „Acum situaţia este stabilă, controlată, focul s-a oprit. Toate rezervele, toate unităţile funcţionează în conformitate cu deciziile adoptate anterior şi toate planurile”, a spus Ruslan Khomchak.

Şeful Statului Major al Forţelor Armate din Ucraina a menţionat că, în timpul atacului, partea ucraineană a acţionat în conformitate cu toate acordurile internaţionale. „Am răspuns decent”, a adăugat el.

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri