Confruntare China-SUA lângă Insulele Paracel. Beijngul susține că a alungat un distrugător, SUA spun că era în ape internaționale

Data publicării:
distrugatorul uss benfold
Marina SUA a spus că declarația chineză privind misiunea distrugătorului USS Benfold este „falsă”. Foto: Profimedia Images

Un distrugător american a navigat miercuri în apropierea insulelor disputate Paracel din Marea Chinei de Sud, ceea ce a dus la o reacție furioasă din partea Beijingului, care a anunțat că armata sa a „alungat” nava după ce a intrat ilegal în apele sale teritoriale, scrie Reuters.

Statele Unite desfășoară în mod regulat ceea ce numesc „operațiuni pentru libertatea navigației în Marea Chinei de Sud”, contestând ceea ce spune că sunt restricții ilegale privind trecerea impuse de China.

Marina SUA a declarat că USS Benfold „a afirmat drepturile și libertățile de navigație în Marea Chinei de Sud, lângă Insulele Paracel, în conformitate cu dreptul internațional”.

China spune că nu împiedică libertatea de navigație sau de survol, acuzând Statele Unite că provoacă în mod deliberat tensiuni.

Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare a declarat că acțiunile navei americane au încălcat grav suveranitatea și securitatea Chinei prin intrarea ilegală în apele teritoriale ale Chinei din jurul insulelor Paracel, care sunt revendicate și de Vietnam și Taiwan.

„Comandamentul Teatrului de Sud al PLA a organizat forțele maritime și aeriene pentru a urmări, monitoriza, avertiza și alunga” nava, a adăugat acesta, arătând imagini cu distrugătorul USS Benfold surprinse de pe puntea fregatei chineze Xianning.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Faptele arată încă o dată că Statele Unite nu sunt decât un „fabricant de riscuri de securitate în Marea Chinei de Sud” și un „distrugător al păcii și stabilității regionale”, a mai transmis Beijingul.

Marina SUA a spus că declarația chineză privind misiunea este „falsă” și cea mai recentă dintr-un șir lung de acțiuni chineze de „denaturare a operațiunilor maritime legale ale SUA și de a-și afirma revendicările maritime excesive și ilegitime în detrimentul vecinilor săi din sud-estul Asiei”.

„Statele Unite apără dreptul fiecărei țări de a zbura, naviga și opera oriunde permite legea internațională”, a transmis partea americană.

China a preluat controlul insulelor Paracel de la guvernul sud-vietnamez în 1974.

Însă, în urmă cu șase ani, un tribunal internațional a invalidat pretențiile majore ale Beijingului la Marea Chinei de Sud. Teritoriul este un important canal pentru comerțul internațional, în fiecare an trecând prin această zonă bunuri în valoare de aproximativ 3 trilioane de dolari. China nu a acceptat niciodată hotărârea.

China revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud. Vietnam, Filipine, Malaezia, Taiwan și Brunei au toate revendicări concurente și adesea care se suprapun.

China a construit insule artificiale pe unele dintre exploatațiile sale din Marea Chinei de Sud, inclusiv aeroporturi, stârnind îngrijorări regionale cu privire la intențiile Beijingului.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri