Coreea de Nord și-a oprit centrala nucleară și scoate din ea plutoniu pentru construcția de arme nucleare

Data publicării:
Poză din satelit alb negru a unui complex nuclear
Complexul atomic de la Yongbyon al Coreei de Nord, din satelit. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Coreea de Nord a oprit reactorul nuclear din complexul său atomic principal, probabil pentru a extrage plutoniu ce ar putea fi folosit pentru arme prin reprocesarea barelor de combustibil uzat, relatează Reuters.

Funcţionarea reactorului nuclear de 5 megawaţi de la complexul nuclear Yongbyon a fost suspendată de la sfârşitul lunii septembrie, potrivit unei evaluări efectuate de autorităţile americane şi sud-coreene.

„Guvernele Coreei de Sud şi SUA cred că acesta ar putea fi un semn al lucrărilor de reprocesare pentru a obţine plutoniu pentru arme”, scrie ziarul Donga Ilbo, citat de o sursă guvernamentală.

Reprocesarea barelor de combustibil uzat scoase dintr-un reactor nuclear este un pas făcut înainte ca plutoniul să fie extras. Complexul nuclear Yongbyon este principala sursă de plutoniu a Nordului, pe care probabil a folosit-o pentru a construi arme nucleare. Coreea de Nord a folosit de asemenea instalaţii de îmbogăţire a uraniului, o sursă separată de material ce ar putea fi folosită pentru arme nucleare.

„Posibilitatea unui test nuclear de către Coreea de Nord nu este exclus„”, potrivit Donga Ilbo, care citează un înalt oficial guvernamental sud-coreean, fără a detalia ce analiză a arătat că acţiunea ar putea fi legată de un test nuclear.

Purtătorul de cuvânt al ministerului apărării sud-coreean, Jeon Ha-gyu, a refuzat să comenteze detaliile raportului, dar a declarat că autorităţile din domeniul informaţiilor din SUA şi Coreea de Sud monitorizează îndeaproape evoluţiile asociate.

Coreea de Nord a oprit, anterior, funcţionarea reactorului, după care l-a repornit, şi de obicei nu există o confirmare publică a scopului unei astfel de acţiuni, indiferent dacă este pentru mentenanţă sau pentru extracţia combustibilului.

Informațiile legate de potențialul arsenal nuclear al Coreei de Nord sunt puține

Coreea de Nord pretinde că este un stat nuclear, dar a păstrat secret câte arme nucleare ar fi construit sau desfăşurat. Estimări independente ale nivelului de plutoniu al Nordului variază până la 70 kg, ceea ce ar putea fi suficient pentru a construi cel puţin 20 de arme.

Siegfried Hecker, cercetător american în domeniul nuclear, care a vizitat complexul Yongbyon în 2010, a declarat că, în ciuda timpului alocat de Coreea de Nord pentru proiect, capacitatea sa de a produce plutoniu şi de asemenea stocul de material fisionabil în sine sunt încă limitate.

Vladimir Putin, care l-a găzduit recent pe Kim Jong Un pentru un summit şi a promis o cooperare militară mai strânsă cu regimul de la Phenian, ar putea oferi Nordului ajutorul atât de necesar în toate aspectele programului ei nuclear, a spus Hecker.

„Pe termen mai scurt, ceea ce mă preocupă cel mai mult este că Rusia furnizează în mod clandestin plutoniu direct”, a spus Hecker, fost director al Laboratorului Naţional Los Alamos, în comentarii publicate de platforma 38 North.

Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare subterane şi există îngrijorări încă de anul trecut că ar putea fi pe cale să desfăşoare un alt test, ca parte a eforturilor de a dezvolta focoase nucleare miniaturizate.

Săptămâna trecută, regimul și-a amendat „constituția” în privința politicii de forţă nucleară. Kim a ordonat, de asemenea, ca producţia de arme nucleare să crească „exponenţial”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri