De ce nu împrumută nord-coreenii bani în ianuarie. Superstiția din cauza căreia economia are de suferit

Data actualizării: Data publicării:
Localnici într-o piață din Coreea de Nord
FOTO: Guliver/ Getty Images

Nord-coreenii nu împrumuta bani în luna ianuarie din cauza unei superstiții potrivit căreia dacă dau sau iau bani cu împrumut vor avea probleme financiare tot anul, scrie Daily NK.

„Companiile au mereu nevoie de bani cash, doar cetățenii evită să împrumute bani în primele săptămâni ale noului an. Având în vedere că tot mai puțini bani sunt puși în circulație, economia are de suferit”, a declarat o sursă oficială din provincia Ryanggang pentru Daily NK.

Oamenii de afaceri, numiți donju, controlează piața privată de împrumuturi. Creditorii oferă împrumuturi nebancare și pot schimba valută, în timp ce conduc afaceri în domeniul construcțiilor sau vânzărilor.

În Coreea de Nord nu există bănci comerciale, iar cetățenii, în general, nu sunt eligibili pentru împrumuturi de la puținele instituții comerciale care există în statul comunist. Deși împrumuturile nebancare sunt ilegale, autoritățile trec cu vederea aceste practici.

„Oamenii din vânzări abia așteaptă sfârșitul lunii ianuarie pentru a putea acesa împrumuturi pentru afacerile lor”, a mai explicat aceeași sursă.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri