Liderul nord-coreean ar fi într-o vizită-surpriză în China

Data publicării:
kim

Pentru prima oară de la preluarea puterii, în 2011, Kim Jong-un ar fi într-o vizită oficială într-o ţară străină, mai exact în China. Vizita liderului de la Phenian este o surpriză şi a fost confirmată doar pentru Bloomberg.

Nu se cunosc detalii despre scopul şi durata vizitei liderului nord-coreean. Ceea ce se ştie, pentru moment, este că ar fi ajuns în China la bordul trenului cu care şi tatăl său a călătorit în ţara vecină. Garnitura a perturbat întreg traficul feroviar din nord-vestul Chinei.
Una dintre principalele gări din Beijing a fost evacuată, iar pasagerii trenului au fost aşteptaţi de o gardă de onoare şi însoţiţi apoi de o coloană oficială. Până acum, Ministerul de Externe chinez nu confirmat sau infirmat această informaţie.

Ministerul de Externe chinez nu confirmat sau infirmat această informaţie.

Cert e că luni după-amiaza poliţia întărise dispozitivul de securitate de-a lungul principalei artere est-vest din Beijing, bulevardul Changan, şi evacuase turiştii din piaţa Tiananmen, ceea ce se întâmplă de regulă doar când au loc întâlniri importante la Marea Sală a Poporului, unde sunt primiţi de înalţi oficiali chinezi şi şefii de stat veniţi în vizită. În apropierea clădirii a fost semnalată o maşină cu plăcuţe de înmatriculare ale ambasadei nord-coreene, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Totuşi, unele surse diplomatice de la Beijing şi-au exprimat scepticismul în privinţa unei vizite a lui Kim Jong-un în China, vehiculele din escortă neavând arborat drapelul nord-coreean cum ar fi cazul la o vizită a unui lider străin, scrie agenția japoneză Kyodo. Conform aceloraşi surse, oaspetele ar putea fi liderul onorific nord-coreean Kim Yong-nam sau Choe Ryong-hae, nr. 2 de facto al regimului, considerat „mâna dreaptă” a lui Kim Jong-un.

Kim Jong-un nu s-a întâlnit niciodată până acum cu preşedintele chinez Xi Jinping. Tatăl său a fost de patru ori în China, în 2010-2011.

În vizitele pe care le-a făcut în China sau în Rusia, Kim Jong-il a mers cu trenul, iar potrivit unor diplomaţi şi altor surse, tatăl lui Kim Jong-un evita să meargă cu avionul în străinătate din motive de securitate.
Kim cel tânăr, care a studiat în Elveţia, nu pare să se teamă de zbor, media de stat nord-coreene difuzând imagini cu el la bordul unui avion. Nu se ştie totuşi să mai fi ieşit din ţară după preluarea puterii, la finele lui 2011, menţionează Reuters.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri