Coreea de Sud amenință Nordul că nu va răspunde „blând” la un nou test nuclear: Vor înțelege că a fost o decizie greșită

Data publicării:
Lansarea unei rachete balistice în Coreea de Nord
Coreea de Nord a accelerat procesul organizării de noi teste cu rachete cu potențial nuclear care sunt proiectate să copleșească sistemele defensive din regiune. Foto: Profimedia Images

Principalul consilier pe probleme de securitate națională din Coreea de Sud, a declarat că el și omologii săi din Statele Unite și Japonia s-au pus de acord că nu vor mai avea un răspuns „blând”, dacă Coreea de Nord va efectua un nou test nuclear, relatează, vineri, agenția sud-coreeană Yonhap, citată de Reuters.

Sung-han Kim a făcut comentariul după o discuție trilaterală cu omologul său american, Jake Sullivan, și cu cel japonez, Takeo Akiba, în Hawaii, pe fondul unor suspiciuni că Nordul și-a finalizat pregătirile pentru efectuarea unui nou test nuclear, primul din 2017.

„Dacă Coreea de Nord efectuează al șaptelea său test nuclear, cele trei țări ale noastre, împreună cu comunitatea internațională, ne vom maximiza cooperarea într-un fel în care Coreea de Nord să realizeze că a fost o decizie greșită”, a spus Kim.

„Am fost de acord că nu vor mai exista abordări în care ne vom complace și nici răspunsuri soft la un eventual test nuclear”, a mai adăugat oficialul sud-coreean.

Coreea de Nord, cea mai izolată țară din lume, efectuează frecvente teste de rachete balistice, iar în 2022, numărul acestora a crescut semnificativ. La mijlocul lui august, Coreea de Nord a lansat două rachete de croazieră de pe coasta sa vestică, după ce Coreea de Sud și SUA au reluat exercițiile lor militare comune.

Phenian susține că exercițiile comune dintre cei doi aliați reprezintă „repetiții” pentru un război împotriva sa.

Ministrul de externe sud-coreean a precizat că regimul de la Phenian va fi lovit de noi sancțiuni menite să-i atingă capacitățile de atac în domeniul cibernetic dacă va merge înainte cu un nou test nuclear.

Întâlnirea dintre cei trei oficiali, sud-coreean, nipon și american, este prima de la preluarea funcției de către noul președinte sud-coreean, care a adoptat o abordare ceva mai dură față de regimul din Nord.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri