Exclusiv Corespondență Digi24 de la Chișinău. Separatiștii din Transnistria au adoptat o rezoluție prin care cer protecție de la Moscova

Data actualizării: Data publicării:
rusi transnistria
Congres în Transnistria. Foto: Captură video

Congresul deputaților de toate nivelurile din republica separatistă nerecunoscută Transnistria, reunit miercuri în ședință extraordinară la Tiraspol, a adoptat o rezoluție prin care cere sprijinul Rusiei, denunțând „presiuni din partea Republicii Moldova”. Chiar dacă au fost zvonuri că ar putea fi cerută alipirea la Rusia, oficialii din Republica Moldova și din Ucraina au spus că scenariul este doar o mișcare de propagandă.

ACTUALIZARE 14:30 Congresul deputaților de toate nivelurile din republica separatistă nerecunoscută Transnistria a adoptat, miercuri, o rezoluție pe care o vor trimite către Rusia, guverne occidentale și organizații internaționale prin care să denunțe presupuse presiuni din partea Republicii Moldova, potrivit agenției oficiale de presă de la Tiraspol, Novosti PMR.

Ce cer separatiștii din Transnistria

Hotărâri ale celui de-al VII-lea Congres al Deputaților Poporului de toate nivelurile:

1. Se adresează Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu cerere de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova. Peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc în Transnistria. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii de pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.

2. Se adresează Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite cu cerere de luare în considerare a drepturilor inalienabile ale poporului pridnestrovian, garantate de normele internaționale, pentru stoparea încălcării de către Moldova vecină a drepturilor și libertăților cetățenilor din Pridnestrovie și pentru a preveni provocările care conduc la o escaladare a tensiunii.

3.Apel către participanții la procesul de negociere internațională în formatul „5+2”.

4. Apel la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa cu un apel la influențarea conducerii Republicii Moldova pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri internaționale și pentru a asigura condițiile unei soluții civilizate a conflictului.

5. Acceptați un apel adresat Adunării Interparlamentare a Statelor Părți ale Comunității Statelor Independente cu un apel pentru a preveni escaladarea pe Nistru.

6. Acceptați un apel către Parlamentul Uniunii Europene cu cererea de a depune eforturi pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților pridnestrovienilor.

7. Acceptați un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu un apel pentru asigurarea condițiilor pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților inalienabile sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor din Transnistria.

Ce conține textul rezoluției, despre care oficialii din Republica Moldova spun că este doar o mișcare de propagandă:

  • Moldova a lansat de fapt un război economic împotriva Transnistriei, creând în mod deliberat condițiile preliminare pentru un deficit bugetar de milioane de dolari.
  • Moldova încearcă să distrugă sistemul de sănătate transnistrean prin blocarea aprovizionării cu medicamente și echipamente medicale.
  • Moldova a adoptat o lege a separatismului, creând premisele pentru urmărirea penală literalmente a fiecărui cetățean al Transnistrie. Aceștia sunt supuși discriminării și arbitrarului la trecerea frontierei Republicii Moldova.
  • Moldova blochează în mod deliberat negocierile și evită dialogul politic la nivelul conducerii superioare a partidelor. Chișinăul a refuzat să implementeze aproape toate acordurile încheiate anterior cu Transnistria.
  • Se exercită presiuni socio-economice asupra Transnistriei, ceea ce contrazice direct principiile și abordările europene în domeniul apărării drepturilor omului și al liberului schimb.
  • Moldova nu a putut recunoaște existența unor drepturi și libertăți inalienabile ale omului pentru locuitorii din Transnistria.

Citește și Cum arată viața în Transnistria. Mărturia unei tinere pe care autoritățile au acuzat-o de extremism la doar 17 ani: „Nu există viitor”


ACTUALIZARE 13.30 Potrivit surselor Digi24.ro, Tiraspolul se va adresa Federației Ruse pentru „ajutor”, se spune în proiectul de rezoluție al congresului.

Participanții la Congresul Deputaților ar avea de gând să întrebe astăzi despre acest lucru. Ei doresc o măsură „pentru protecția Pridnestroviei (Transnistriei) în condițiile creșterii presiunii Moldovei”.

Citește și De ce nu este interesat regimul din Transnistria să rupă legăturile cu Chișinăul, așa cum ar vrea Rusia. „Nu ar fi un aliat benevol”

Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24: Cum vede Parlamentul de la Chișinău ceea ce se întâmplă în Transnistria?

Radu Marian, președinte Comisie Economie în Parlamentul Rep. Moldova: Noi credem că acest eveniment este un fel de operațiune informațională și cel mai probabil vine ca reacție la deciziile noastre curajoase de a continua integrarea economică a regiunii transnistriene cu teritoriul Rep. Moldova.

Alexandru Rotaru: Este acesta un element al războului hibrid?

Radu Marian: Putem să îl numim și așa. Este o campanie informațională, cumva să încerce să pună presiune pe unele decizii pe care noi le-am luat în legătură cu anumite taxe vamale.

Alexandru Rotaru: Mosocova a declarat, în nenumărate rânduri, că acțiunile Moldovei sunt ostile și că Rep. Moldova va plăti. La ce fel de plată se referă Rusia?

Radu Marian: Obiectivul nostru este să integrăm economic regiunea transnistriană. Deja peste 70% din exoporturile acestei regiuni merg spre UE, agenții economici activează în baza permisiunilor care vin de la Chișinău și noi am introdus această taxă vamală ca să fie același nivel pentru agenții economici din Rep. Moldova.

Alexandru Rotaru: Am văzut acțiunile din Transnistria și ne întrebăm dacă vă gândiți la o posibilitatea de escaladare.

Radu Marian: Nu există nicio încercare de escaladare, nici din partea noastră, nici din partea Tiraspolului. Eu înțeleg că ei sunt supărați, e un fel de retorică politică pe care o folosesc, dar noi optăm pentru un dialog pașnic.

Alexandru Rotaru: Ce ar putea să se întâmple astăzi la acest congres?

Radu Marian: Nu știm, nu cunoaștem. Intuiesc că va fi despre aceste taxe vamale și vor veni cu anumite declarații. Obiectivul nostru rămâne să reintegrăm economic Tranistria, chiar dacă vom primi anumite taxe în plus la bugetul de stat.

Alexandru Rotaru: Ce înseamnă pentru Republica Moldova conflicul din Ucraina, după doi ani de la declanșarea acestuia și care este riscul real?

Radu Marian: Siguranța și securitatea noastră depinde de ceea ce se întâmplă în craina,lucruri pe care noi nu le putem controla. Partea bună este că nu avem acum un pericol militar din partea Rusiei, dar partea rusă aplică un război hibrid, șantaj energetic, război informațional și subminarea obiectivului nostru de integrare europeană. Cu asta ne luptăm acum, cu încercările unor grupări criminale de a destabiliza situația.

Alexandru Rotaru: Igor Grosu vorbea despre încercările de destabilizare ale Moscovei la Chișinău. Credeți că anul acesta, un an electoral, va fi un an sub imperiul tentativelor de destabilizare ale Moscovei?

Radu Marian Sigur că încercările Moscovei de a destabiliza se vor intesifica. Noi știm că majoritatea cetățenilor vor pace și aderarea la UE și vom face tot posibilul pentru a nu permite această destabilizare din partea Kremlinului.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri