Creionul de argint al lui Hitler, primit cadou de la Eva Braun, va fi scos la licitație. Ce sumă vor plăti colecționarii pe el

Data publicării:
Creion placat cu argint primit cadou de Hitler de la Eva Braun
Eva Braun, partenera fostului dictator nazist, i-ar fi făcut cadou creionul inscripționat cu numele ei și inițialele „AH” în ziua în care acesta a împlinit 52 de ani. Captură foto: Bloomfield Auctions

Un creion placat cu argint pe care Eva Braun i l-ar fi dăruit lui Adolf Hitler de ziua lui va fi scos la licitație în Belfast luna următoare, scrie The Guardian. Casa de licitație se așteaptă ca obiectul să fie vândut în schimbul unei sume cuprinse între 50.000 și 80.000 de lire sterline.

Eva Braun, partenera fostului dictator nazist, i-ar fi făcut cadou creionul inscripționat cu numele ei și inițialele „AH” în ziua în care acesta a împlinit 52 de ani - 20 aprilie 1941.

Creionul a fost inițial cumpărat de un colecționar la o licitație organizată în 2002.

Printre obiectele istorice care vor fi scoase la licitație de Bloomfield Auctions pe data de 6 iunie se numără și o fotografie originală cu Hitler semnată de dictator și un act de grațiere rar scris de mână de Regina Victoria în 1869 pentru rebelii irlandezi condamnați la moarte pentru înaltă trădare.

poză-Hitler
Fotografia originală cu Hitler semnată de dictator va fi scoasă la licitație la Belfast. Captură foto: Bloomfield Auctions

Directorul casei de licitație din Belfast a spus că se așteaptă ca obiectele scoase la licitație să trezească interes internațional.

„Importanța creionului personal gravat al lui Hitler constă în faptul că ajută la dezvăluirea unei părți ascunse a istoriei, oferindu-ne o imagine unică a relațiilor personale ale lui Hitler pe care le-a ținut ascunse cu mare atenție de ochiul publicului”, a spus directorul Karl Bennett.

Creionul dezvăluie o mică parte din relația lui Hitler cu Eva, femeia care i-a fost alături de la începutul dictaturii sale până în ultimul moment, atunci când și-a luat viața împreună cu liderul nazist în buncărul lui de la Berlin, în timp ce orașul era cucerit de forțele aliate, a mai spus Bennett, potrivit The Independent.

grațiere-Victoria
Act de grațiere foarte rar scris de mână de Regina Victoria în 1869 pentru rebelii irlandezi condamnați la moarte pentru înaltă trădare. Captură foto: Bloomfiled Auctions

Mare parte din șarmul personal al lui Hitler din timpul dictaturii sale s-a datorat imaginii sale foarte atent construite de „tată” al națiunii germane, care se delimitează de orice relații personale în schimbul loialității pentru țara pe care o conduce, potrivit lui Bennett.

„Acest simbol de dragoste al unui creion personalizat de la Eva [dăruit] de ziua lui ajută să dezvăluie înșelătoria din spatele măștii cu care Hitler se afișa în public”, a explicat directorul casei de licitație.

Bennett a spus că înțelege dacă unele persoane au rețineri cu privire la vânzarea și colecționarea de obiecte care i-au aparținut dictatorului.

„Dar pentru mine, ca un colecționar de articole militare de lux, ele păstrează o parte din trecutul nostru și ar trebui tratate ca obiecte istorice, chiar dacă trecutul pe care îl reprezintă este unul dintre cele mai întunecate și controversate din istoria consemnată”, a mai spus Bennett.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri