Crește bilanțul victimelor după cutremurul din Japonia: Cel puţin 84 de morţi şi 200 dispăruţi

Data publicării:
cutremur japonia
Şansele de a găsi supravieţuitori sunt în scădere în centrul Japoniei. Foto: Profimedia

Şansele de a găsi supravieţuitori sunt în scădere în centrul Japoniei, unde aproape 200 de persoane sunt încă date dispărute joi, la trei zile după puternicul cutremur produs de Anul Nou şi care s-a soldat cu 84 de morţi, conform unui bilanţ provizoriu, relatează AFP.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,5 grade, resimţit până la Tokyo, la 300 km distanţă, s-a produs în Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, numeroase clădiri şi drumuri fiind distruse.

"Aceasta este cea mai gravă catastrofă" a erei Reiwa, care a început în 2019, odată cu ascensiunea la tron a actualului împărat japonez, a declarat joi premierul Fumio Kishida, citat de Agerpres.

La peste 72 de ore de la catastrofă, scad speranţele de a găsi supravieţuitori. În acest sens, autorităţile au dat publicităţii joi numele a 179 de persoane încă dispărute.

Odată ce acest termen limită trece, "rata de supravieţuire a oamenilor care trebuie salvaţi va scădea brusc", a declarat guvernatorul oraşului Ishikawa, Hiroshi Hase.

În acest context, s-a produs şi o minune: o octogenară blocată într-o casă ruinată a fost salvat miercuri datorită unui câine antrenat pentru astfel de misiuni, a anunţat joi ministrul japonez al Apărării.

"Forţele de autoapărare (armata japoneză, n.red.) au salvat 122 de persoane (miercuri), între care o femeie în vârstă dintr-o casă din oraşul Wajima care a fost salvată de un câine de căutare (Jennifer)", a scris ministrul Apărării Minoru Kihara pe reţeaua de socializare X.

Peninsula Noto şi oraşele sale portuare Wajima şi Suzu par a fi zone de război după cutremurul produs de Anul Nou care a lovit această regiune la ora locală 16:10 (07:10 GMT), atingând magnitudinea 7,5, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS).

Sute de replici - unele puternice - au fost înregistrate, iar tsunamiul care a urmat luni cu valuri de peste un metru a acoperit numeroase ambarcaţiuni, eşuate pe chei, şi drumurile de la malul mării.

Situată pe aşa-numitul "Cerc de Foc al Pacificului", Japonia este una dintre ţările cu cea mai intensă activitate seismică din lume.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri