CTP: Macron a zbârcit-o din aroganță. S-a crezut mai șmecher decât era cazul în raport cu Putin

Data publicării:
Emmanuel Macron cu mâinile sub bărbie
Emmanuel Macron, în timpul vizitei sale la Moscova. Foto; Profimedia Images

Președintele francez Emmanuel Macron a pierdut teren înainte de alegerile prezidențiale de duminică din Franța din cauza aroganței, spune gazetarul Cristian Tudor Popescu. Macron și-a alimentat campania electorală prin politica externă și a crezut că va evita războiul din Ucraina prin discuții cu președintele rus Vladimir Putin, dar nu a reușit decât să piardă capital electoral, spune gazetarul.

Cristian Tudor Popescu: În Franța, președintele Macron a zbârcit-o. Și din aroganță. Nu e prost deloc Macron, este al doilea președinte intelectual autentic pe care-l văd eu, după Barack Obama. În general, politicienii nu au treabă cu intelectualitatea. El e un intelectual autentic. Dar aroganța din el l-a făcut să creadă că el o să fie un soi de... cel mai mare om politic al Europei, care va reuși să aranjeze lucrurile și va evita războiul prin intervenția lui extraordinară și asta-l va face să câștige atât în ochii Europei, ai lumii, cât și ai francezilor.

A ales să-și alimenteze alegerile din Franța prin politica externă. Și s-a dus la Putin, vă amintiți masa aia de 6 metri, apoi l-a sunat... Vă amintiți ce i-a spus Putin? „Colegul Macron m-a năucit, cinci ore și ceva, mă doare capul”. Americanii i-au spus: pierzi vremea de pomană, ăla are niște obiective foarte clare, nu are sens să vorbești cu el. Ei, nu. A zis el că dacă o face pe marele intercesor, el este marele om de stat care prin farmecul lui personal îl determină pe Putin... L-a determinat pe dracu. Își bat joc de el și Putin și Lavrov, de la bun început.

Și a pierdut. A pierdut în plan intern, a scăzut diferența față de Marine Le Pen, ceea ce este rău pentru noi toți. Nu vreau să mă gândesc ce ar însemna să fie Marine Le Pen la conducerea Franței. Care este sloganul ei? „Scot Franța din NATO”, prima mișcare. Și Uniunea Europeană mișcarea a doua.

A greșit, pur și simplu. Trebuia să se axeze pe problemele interne ale Franței, care nu sunt puține. A avut acolo mari probleme cu vestele galbene. Are mari probleme interne, pe alea ar fi trebuit să se axeze. N-a câștigat nimic cu asta, mai ales că a fost fără rost ce a făcut. Din închipuire. S-a crezut mai șmecher decât era cazul în raport cu cine? Cu Putin.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri