Cum a evoluat coronavirusul în ţara în care preşedintele le-a recomandat oamenilor să bea vodcă şi să meargă la saună

Data actualizării: Data publicării:
Minsk, Belarusian Capital, At Cultural Crossroads Between Russia And West
Photo by Getty Images

Belarus este adesea numită drept ultima dictatură veritabilă a Europei. Președintele Aleksandr Lukashenko, un fost membru al Partidului Comunist, este la putere din 1994. El a caracterizat pandemia încă de la început ca fiind "o psihoză generalizată" și a refuzat o bună bucată de timp să ia măsuri de carantină. El a surprins, ajungând rapid în presa internaţională, atunci când le-a recomandat cetăţenilor să consume vodcă şi să meargă la saună.

Belarusul a permis disputarea meciurilor de fotbal cu spectatori în tribune, dar şi circulaţia liberă pe străzi. Minime măsuri, cum ar fi purtarea măştii, au fost adoptate de oameni.

În ciuda faptului că măsurile de distanţare socială nu au fost deloc stricte, Belarus susţine că are un bilanţ de doar 9.590 îmbolnăviri şi 67 decese. Totuşi, cifrele sunt puse sub semnul întrebării de activişti şi de opozanţii regimului Lukashenko, scrie Mediafax.

Cum arată bilanţul pandemiei în Belarus  

Cazuri raportate - 9.590

Decese înregistrate oficial - 67

Vindecări - 1.573

Autoritățile din Belarus au fost criticate pentru răspunsul întârziat la epidemie

"Nimeni din această țară nu va muri de coronavirus", declara Lukashenko.

Între timp, Andrej Stryzhak, activist și voluntar, a contribuit la fondarea grupului #bycovid19 pentru a aduna donații, a cumpăra și livra echipamente de protecție medicilor și angajaților din sistemul de sănătate. 

Stryzhak alături de voluntari și alte organizații non-guvernamentale au strâns peste 110.000 de euro și au împărțit peste 27.000 de maști de protecție, dar și echipamente medicale și combinezoane.

Pe măsură ce situația se agrava, au început să se deruleze zeci de campanii locale, acestea fiind pornite pentru a cumpăra sau produce echipamente medicale, a aduna fonduri, a oferi transport sau îngrijire persoanelor bătrâne și celor vulnerabile. O organizație din Minsk, Hackerspace, a folosit imprimante 3D pentru a produce viziere pentru medici.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri