Cum a reușit Jane Birkin să inspire cea mai râvnită poșetă din lume. Totul s-a petrecut într-un zbor Londra-Paris

Data publicării:
Birkin bag
Jane Birkin cu celebra poșetă Hermes care îi poartă numele, Birkin bag. FOTO: Profimedia Images

Poșeta Birkin, unul dintre cele mai râvnite accesorii din întreaga lume are la origine o poveste cu totul atipică, de-a dreptul stângace. În anii '80, în timpul unui zbor care a decolat de la Paris cu destinația Londra, Jane Birkin a fost transferată la clasa I și a nimerit accidental pe bancheta de lângă Jean-Louis Dumas, director artistic și președinte executiv al casei de modă Hermes. Însă întâlnirea ei întâmplătoare cu Dumas a fost marcată de o gafă în materie de etichetă - Birkin a vărsat din greșeală conținutul genții sale de paie la picioarele miliardarului francez.

Dumas i-ar fi spus atunci lui Birkin: "Ar trebui să ai o geantă cu buzunare", iar ea i-a răspuns: "În ziua în care Hermès va face una cu buzunare, o voi avea". Dumas i-ar fi zis atunci: "Eu sunt Hermès și o să pun buzunare poșetei", a povestit Birkin pentru Vogue.

Stângăcia a condus la una dintre cele mai productive conversații despre cum ar trebui să arate poșeta ideală pentru o femeie, în special pentru o mamă. Jane Birkin i s-a plâns directorului artistic al Hermès că nu găsește o poșetă elegantă, dar în egală măsură încăpătoare pentru o tânără mamă, potrivit BusinessInsider.

Alături de Birkin, Dumas a schițat pe o pungă de hârtie ceea ce avea să devină celebra poșetă Birkin, rugând-o să-i permită ca noua creație să-i poarte numele. 

Birkin a povestit că directorul Hermès a scos un stilou și a desenat chiar pe o "pungă de vomă din avion" ceea ce casa de modă Hermès descrie a fi o geantă dreptunghiulară, universală, cu un spațiu dedicat biberoanelor pentru bebeluși. 

Poșeta practică și luxoasă a intrat rapid în tendințe și s-a vândut la data lansării, în '84, cu 2.000 de dolari bucata. Până în '90, geanta Birkin a devenit un accesoriu pe care fiecare femeie trebuia să îl aibă. Astăzi, poșeta, care cunoaște o varietate de modele, este un obiect dorit de numeroase femei de toate vârstele, fiind considerată cu adevărat o investiție.

Poșeta Birkin, un simbol al statutului social, are un preț de pornire de peste 10.000 de dolari și ajunge să fie revândută în cadrul unor licitații contra unor sume colosale. Însă o poșetă Birkin nouă, realizată în întregime manual, nu este accesibilă oricui are banii - casa de modă Hermès având reguli specifice de achiziționare a modelelor din magazin.

Poșeta Birkin are așadar personalitate proprie. Clienții trebuie să se înscrie pe liste de așteptare și uneori stau "la rând" ani de zile pentru a cumpăra un model nou. Raritatea acestor poșete a determinat dezvoltarea unei piețe paralele de vânzare pe diferite site-uri de profil sau în cadrul unor licitații.

Unele dintre cele mai scumpe modele Birkin, din piele de crocodil sau cele încrustate cu diamante, pot costa și 200.000 de dolari, potrivit Sotheby's.

În 2012, una dintre gențile Birkin încrustată cu peste 2.000 de diamante - denumită Sac Bijou Birkin - a fost evaluată la 2 milioane de dolari.

Birkin declara în 2011 că Hermés i-a plătit anual circa 30.000 de lire sterline pentru geanta care îi poartă numele, bani pe care aceasta i-a direcționat de-a lungul timpului către diverse organizații caritabile. 

Actrița și cântăreața de origine britanică Jane Birkin a murit duminică la Paris, la vârsta de 76 de ani.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri