Cum „l-a omorât” presa rusă pe Charles. Un fake news despre moartea regelui britanic s-a răspândit din Rusia până în Tadjikistan

Data actualizării: Data publicării:
regele charles face cu mana
Presa rusă „l-a omorât” pe regele Charles al Marii Britanii. Un comunicat fals, atribuit palatului Buckingham, a fost distribuit de publicațiile de stat din Rusia, dar si  pe platforma X, prin conturile propagandiștilor. Foto: Profimedia Images

În paralel cu omagiile pentru realegerea lui Vladimir Putin, presa rusă „l-a omorât” pe regele Charles al Marii Britanii. Un comunicat fals, atribuit palatului Buckingham, a fost distribuit de publicațiile de stat din Rusia, dar si  pe platforma X, prin conturile propagandiștilor. În document scria că regele Marii Britanii a murit subit pe 17 martie. Comunicatul avea și antetul Palatului Buckingham. După câteva ore, Londra a confirmat oficial că Regele Charles este în viață și că își continuă activitatea. 

Fake news-ul „Regele Charles e mort” a apărut în presa rusă luni după-amiază. Nimeni nu a verificat informațiile, așa că familia regală britanică a ajuns în mijlocul unei dezinformări masive din Rusia, scrie The Guardian.

Zvonul a ajuns viral după ce a fost distribuit pe un canal Telegram folosit de Vedomosti, cândva cel mai respectat ziar de afaceri din Rusia. Informația era însoțită de o fotografie cu Charles în uniformă militară de ceremonie și o descriere scurtă: „Regele britanic Charles al III-lea a murit”. Informația a ajuns virală apoi pe canalele de internet rusești, inclusiv Readovka, un canal Telegram pro-Kremlin, cu peste 2,35 milioane de abonați. Nu a existat nicio declarație publică de la Palatul Buckingham sau vreo știre BBC, dar Readovka susținea că are un document, de proveniență necunoscută, pe care l-a postat lângă o fotografie a regelui. „Următorul anunț este făcut prin comunicații regale. Regele a murit pe neașteptate ieri după-amiază”. Documentul era datat în 18 martie, se mai susținea în fake newsul distribuit. Se pare că acel document, despre care nu se știe cine l-a scris, a fost scris după modelul folosit de Palatul Buckingham când a fost anunțată moartea Reginei Elisabeta.

Zvonul a ajuns și în Ucraina, unde a fost preluat de un post de televiziune de top. De asemenea, a ajuns și în Tadjikistan, unde Asia-Plus, cea mai mare instituție de presă, a scris un articol despre asta.

Site-ul rus Gazeta.Ru a scris inițial pe Twitter: „Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit. Acest lucru este comunicat de Palatul Buckingham. Monarhul avea 75 de ani. El a fost recent diagnosticat cu cancer.”. Ulterior însă, site-ul a revenit asupra informației: „Nu s-a scris nimic despre asta în presa oficială britanică. Cel mai probabil, informațiile sunt false.”.

Un cunoscut jurnalist rus a preluat și el informația, scriind: „Nu pot spune dacă este adevărat sau nu”. Ulterior, el a scris că probabil site-ul Palatului Buckingham a fost „piratat”.

În cele din urmă, agenția de știri de stat rusă Tass a făcut lumină în acest caz scriind: "Regele Charles al III-lea continuă să-și îndeplinească îndatoririle oficiale și să participe la angajamente private".

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri