Cum s-au apropiat regiunile separatiste Donețk și Lugansk de Rusia: bani, pașapoarte și vaccinuri

Data publicării:
cladire distrusa in donbas
Moscova a cultivat legături strânse cu separatiștii pro-ruși care controlează teritoriile separatiste din regiunea Donbas din estul Ucrainei, a căror independență a recunoscut-o Rusia luni seara, dar neagă că au vreun rol în războiul lor de aproape opt ani cu forțele guvernamentale ucrainene. Foto: Profimedia

Moscova a cultivat legături strânse cu separatiștii proruși care controlează teritoriile separatiste din regiunea Donbas din estul Ucrainei, a căror independență a recunoscut-o Rusia luni seara, dar neagă că au vreun rol în războiul lor de aproape opt ani cu forțele guvernamentale ucrainene, relatează Reuters.

Anunțul vine pe fondul temerilor crescânde ale Occidentului că Rusia, care a adunat aproximativ 150.000 de soldați lângă granița cu Ucraina, este gata să invadeze țara.

Moscova neagă orice astfel de plan, dar a anunțat că forțele sale armate vor fi trimise în republicile separatiste pentru „a menține pacea”.

Pașapoartele rusești

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a spus luni că Moscova a eliberat 800.000 de pașapoarte rusești rezidenților din Donbas, de când Vladimir Putin a semnat un ordin, în aprilie 2019, prin care le permite să solicite cetățenia printr-o procedură accelerată.

La acea vreme, Uniunea Europeană a declarat că măsura este un atac la suveranitatea Ucrainei, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut mai multe sancțiuni împotriva Moscovei.

În mai 2021, Zelenski a descris inițiativa Moscovei drept un prim pas către anexarea regiunii.

Sprijin financiar

Un fost înalt oficial din autoproclamata Republică Populară Donețk a declarat pentru Reuters în 2016 că Rusia finanțează direct pensiile și salariile din sectorul public în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

După izbucnirea războiului, Kievul a încetat să plătească salarii angajaților din sectorul public înregistrați ca locuitori în zone controlate de separatişti. O mare parte din industria grea de care depinde Donbas a încetat să funcționeze.

Moscova spune, pe de altă parte, că nu finanțează administrațiile separatiste.

Rubla rusească

Ambele regiuni separatiste au abandonat grivna ucraineană în favoarea rublei rusești, ca monedă oficială.

Școlile locale urmează acum curriculumul național rus în loc de cel predat în Ucraina.

În 2021, Donețk a marcat Ziua Rusiei pe 12 iunie, care este o sărbătoare națională în Rusia.

Comerțul

La sfârșitul anului 2021, Putin a ordonat guvernului rus să ridice restricțiile la exporturile și importurile de mărfuri între Rusia și părți din regiunile Donețk și Lugansk. Autoritățile ruse au spus că mișcarea a fost concepută pentru a compensa blocajul economic dintre aceste regiuni și restul Ucrainei.

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că decretul lui Putin a echivalat cu o „ingerință gravă în afacerile interne ale Ucrainei” și a trimis un protest ministerului rus de Externe.

Sprijin la alegeri

Rusia Unită, partidul de guvernământ care îl sprijină pe Putin, a făcut campanie în estul Ucrainei pe teritoriul controlat de separatiștii susținuți de Moscova înainte de alegerile parlamentare din septembrie 2021.

În timp ce Kievul a prezentat inițiativa ca pe o formă de „rusificare”, Moscova a spus că nu este nimic neobișnuit dacă persoanele dublă naționalitate votează la alegerile din Rusia.

Electoratul rus din Donbass sprijină în mod covârșitor partidul de guvernământ.

Vaccinuri anti-COVID

Autoritățile locale din Donețk au declarat în ianuarie 2021 că Rusia a început să furnizeze vaccin Sputnik V împotriva COVID-19 regiunii controlate de separatiști, în ciuda interdicției de la Kiev.

Ucraina, care interzice utilizarea vaccinului rusesc, a declarat la momentul respectiv că se aștepta la un transport de vaccinuri fabricate în Occident.

Fondul rus de investiții directe, care comercializează vaccinul Sputnik în străinătate, a declarat că nu aprovizionează regiunile separatiste Donețk sau Lugansk.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri