Curtea Supremă a SUA îi dă o mână de ajutor lui Donald Trump și tergiversează verdictul în privința imunității fostului președinte

Data publicării:
Donald Trump
Foto: Profimedia Images

Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat, vineri, să se pronunțe în privința culpabilității fostului președinte Donald Trump față de tentativele de a răsturna și falsifica rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, dându-i candidatului republican un avantaj nesperat în lupta sa cu justiția americană în încercarea de a reveni la Casa Albă în 2024.

Politicianul neofascist, candidat la alegerile de la sfârşitul lui 2024, urmează să fie judecat începând din 4 martie pentru presiunile făcute la ultimele alegeri prezidențiale și pentru tentativele eșuate de a schimba rezultatul unui scrutin pe care l-a pierdut.

Avocaţii săi, care încearcă prin toate mijloacele să amâne începerea procesului său pentru ca acesta să nu coincidă cu calendarul electoral, susţin că Donald Trump se bucură de „imunitate absolută” pentru acţiunile sale în timp ce era la Casa Albă. Din acest motiv, spun ei, fostul președinte nu ar trebui să fie judecat. 

Judecătoarea Tanya Chutkan, care va prezida dezbaterile din acest proces federal, a respins, la începutul lui decembrie, o primă cerere de imunitate, considerând că niciun text nu protejează un fost preşedinte împotriva urmăririi penale, lucru susținut de trumpiști și de idolul lor.

Avocaţii lui Donald Trump au contestat această decizie, cerând Curţii de Apel să se pronunţe în această chestiune. Însă această etapă suplimentară ar putea dura multe săptămâni şi riscă, în cele din urmă, să amâne începerea procesului lui Trump.

La mijlocul lui decembrie, procurorul federal Jack Smith a sesizat Curtea Supremă a Statelor Unite, solicitând celei mai înalte instanţe a ţării să se pronunţe direct asupra acestei chestiuni, fără a aştepta Curtea de Apel. Curtea Supremă a refuzat, însă, să ia o decizie rapidă și să elimine această controversă, fapt ce este în avantajul lui Trump, care încearcă să tergiverseze cât de mult este posibil. 

Încercări similare de a invoca imunitatea prezidenţială a lui Donald Trump au fost respinse de judecători, dar SCOTUS nu a dat niciodată un verdict în mod direct dacă un fost președinte beneficiază de imunitate împotriva urmăririi penale. Jurisprudenţa este cu atât mai vagă cu cât Donald Trump este primul fost preşedinte al Statelor Unite care a fost inculpat penal.

Citiți și: Ce înseamnă verdictul din Colorado pentru șansele lui Trump în alegeri. Constituția SUA prevede interdicții pentru insurecționiști

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri