"Dacă eşti violat legal, cum să fie posibil un compromis?" Polonia şi Ungaria s-au opus migrației în declarația finală a summitului UE

Data publicării:
Summit of the Heads of Government of the Visegrad Group, Katowice, Poland - 30 Jun 2021
Premierul maghiar Viktor Orban și premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. FOTO: Profimedia Images

Opoziţia Poloniei şi Ungariei faţă de pactul UE privind migraţia a împiedicat adoptarea unei declaraţii finale comune a summitului european de la Granada, care să includă şi acest subiect. "Sunt responsabil de securitatea Poloniei. Ca politician responsabil, resping oficial tot paragraful cu concluziile despre migrație", a declarat Mateusz Morawiecki. Nici Viktor Orban nu s-a lăsat mai prejos. "Dacă eşti violat legal, forţat să accepţi ceva ce nu vrei, cum să fie posibil un compromis?", a întrebat retoric premierul Ungariei. Astfel că, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a publicat o declaraţie proprie separată pe tema migraţiei, iar declaraţia comună a summitului se referă doar la celelalte subiecte înscrise pe agendă, în special extinderea UE, relatează agenţiile France Presse şi EFE.

"Sunt premierul Republicii Polonia. Sunt responsabil de securitatea Poloniei şi a cetăţenilor ei. Prin urmare, ca politician responsabil, resping oficial tot paragraful cu concluziile summitului despre migraţie", a precizat pe reţeaua socială X premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Pactul european privind migraţia şi azilul a fost o temă importantă pe agenda summitului european, după convenirea Regulamentului de Criză din acordul privind revizuirea politicii europene de azil, adoptat prin majoritate calificată de statele UE la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) desfăşurat săptămâna trecută. Acordul, care va fi baza negocierilor cu Parlamentul European pentru un text final, înăspreşte regulile privind dreptul de azil, dar include şi cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre, sau ca alternativă o contribuţie de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Polonia, care împreună cu Ungaria a votat împotriva acordului, a descris această contribuţie ca fiind de fapt o amendă. Cele două ţări contestă şi procedura prin care a fost adoptat acordul, şi anume neutralizarea opoziţiei unor state membre apelându-se la majoritatea calificată, în locul consensului.

Premierul ungar Viktor Orban a comparat acest mod de adoptare a deciziilor cu un "viol". "Dacă eşti violat legal, forţat să accepţi ceva ce nu vrei, cum să fie posibil un compromis? Este imposibil", a explicat el.

Guvernul polonez a convocat odată cu alegerile legislative de luna aceasta şi un referendum cu patru întrebări, din care una va cere populaţiei să se pronunţe în legătură cu "primirea a mii de migranţi ilegali din Orientul Mijlociu şi Africa, în conformitate cu mecanismul de relocare forţată impus de birocraţia europeană".

Cât despre extinderea UE, celălalt subiect major pe agenda summitului, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la o conferinţă de presă după încheierea reuniunii că acest proces se va desfăşura pe "bază de merit" şi "fără scurtături".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri