Danemarca închiriază celule de închisoare în Kosovo. Parlamentul de la Pristina şi-a dat acordul pentru 300 de locuri

Data publicării:
Teenager in jail
Danemarca a recurs la această soluţie ca să facă faţă supraaglomerării din închisori. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Parlamentul din Kosovo a aprobat joi un acord cu Danemarca pentru închirierea a 300 de locuri în închisoarea din Gjilan, pentru o perioadă de 10 ani, contra sumei de 200 de milioane de euro.

Din 120 de deputaţi, 86 au votat pentru, şapte împotrivă, niciunul nu s-a abţinut, iar un deputat nu a participat la vot, a declarat preşedintele Parlamentului, Glauk Konjufca, informează News.ro.

Potrivit proiectului de lege prezentat de guvern, în baza unui acord negociat în urmă cu doi ani între Danemarca şi Kosovo, Pristina va închiria 300 de celule de la închisoarea din Gjilan, localitate situată în partea de centru-est a Kosovo.

Celulele, care vor fi amplasate într-o închisoare reconstruită, sunt destinate să reţină infractorii condamnaţi din ţări din afara Uniunii Europene care urmau să fie expulzaţi din Danemarca după executarea pedepselor.

"Este o veste foarte bună", a declarat ministrul danez al justiţiei, Peter Hummelgaard, la scurt timp după vot. "Reconstrucţia închisorii din Kosovo poate începe acum, pentru ca aceasta să fie pregătită să primească infractori condamnaţi la expulzare din Danemarca", a adăugat el într-un comunicat de presă. "Acest lucru trimite un semnal clar infractorilor străini: viitorul lor nu este în Danemarca şi nu ar trebui să îşi ispăşească pedepsele aici", a subliniat ministrul danez.

Ministrul kosovar al justiţiei, Albulena Haxhiu, a declarat, după vot, că "acest acord este o dovadă de încredere şi respect reciproc între cele două ţări".

Cele 200 de milioane de euro plătite de Danemarca vor fi alocate pentru îmbunătăţirea instituţiilor penale ale ţării şi pentru proiecte de energie regenerabilă, potrivit textului de lege.

Danemarca nu va putea trimite în Kosovo persoane condamnate pentru terorism sau crime de război şi nici deţinuţi care suferă de boli mintale, iar un gardian danez va veni să lucreze alături de gardienii locali.

Ţara scandinavă a recurs la această soluţie ca să facă faţă supraaglomerării din închisori.

Atunci când acordul a fost anunţat pentru prima dată în 2021, a stârnit îngrijorări cu privire la tratamentul deţinuţilor în Kosovo. Danemarca a declarat că aceştia vor fi trataţi la fel şi că se vor aplica aceleaşi reguli ca în închisorile de acasă.

Închisorile şi centrele de detenţie din Kosovo sunt deseori afectate de violenţă între deţinuţi, corupţie, expunerea la opinii religioase sau politice radicale, lipsa asistenţei medicale şi violenţă din partea personalului, au declarat grupurile de apărare a drepturilor.

Guvernele celor două ţări au ajuns la acest acord în 2021, dar parlamentul nu a reuşit să adopte legea până acum din cauza partidelor din opoziţie.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Șoferii români al căror permis de conducere expiră la 2 ani. De ce a fost micșorată valabilitatea carnetului...
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Care perioade nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiei? Ce bani pierd pensionarii?
Digi FM
Courteney Cox face furori pe „Dancing in the Dark”, hitul lui Springsteen. Dansul ei a strâns peste 1,5...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...