De ce nu au mai apărut noi variante ale coronavirusului? Specialiștii din Franța explică fenomenul, dar au și un avertisment

Data actualizării: Data publicării:
Illustration of coronavirus particles (blue spheres) budding from an infected human cell
Rata de reproducere a variantei Delta a coronavirusului este mult mai mare decât la tulpinile anterioare Foto: Profimedia Images

Fie că s-au numit Alpha, Beta, Gamma sau Delta, variantele coronavirusului SARS-CoV-2 „întrețin” pandemia de Covid-19 de mai bine de un an și jumătate. Cu toate acestea, de mai multe săptămâni, doar varianta Delta pare să persiste și nu au mai apărut noi mutații la scară largă. Doi cercetători francezi, virusologul Yannick Simonin și infecționistul Nathan Pfeiffer-Smadja, explică de ce, dar au și un avertisment: în societățile în care rata de vaccinare a populației este mică și circulația virusului este intensă, oricând poate apărea o nouă tulpină, și mai bine adaptată.

Variantele coronavirusului SARS-CoV-2 au apărut în urma unui proces de mutație naturală, comun tuturor virusurilor. Cu toate acestea, de mai multe săptămâni se vorbește doar despre varianta Delta, depistată inițial în India în urmă cu câteva luni. Potrivit Institutului de Sănătate Publică din Franța, variantele Gamma și Alpha nu au mai fost detectate în Hexagon din 14 septembrie 2021, iar Beta de la jumătatea lunii august. Varianta Delta, în schimb, persistă în Franța și este prezentă în 99,9% din cazurile nou apărute. Pe de altă parte, nu a mai fost constatată nicio nouă variantă la scară largă.

Delta „zdrobește” concurența

Deși absența unei noi variante a SARS-CoV-2 ar putea fi o surpriză, există explicații pentru această absență a mutațiilor, potrivit cercetătorilor. Prima dintre acestea este vaccinarea.

„Pentru a suferi mutații, un virus trebuie să circule mult. În Franța, deoarece populația este vaccinată, virusul circulă mai puțin”, explică Nathan Peiffer-Smadja, specialist în boli infecțioase la Spitalul Bichat din Paris. Tot datorită vaccinării, există mai puține forme severe, ceea ce menține virusul la un nivel scăzut și îi face dificilă o nouă mutație.

Un alt motiv indicat pentru a explica absența unei noi variante este transmisibilitatea foarte mare a tulpinii Delta. „Ar fi nevoie de o variantă și mai transmisibilă pentru a înlătura Delta, ceea ce nu este cazul în prezent”, spune Nathan Peiffer-Smadja.

Această observație este împărtășită și de Yannick Simonin, un virusolog specializat în virusuri emergente. „Varianta Delta este atât de contagioasă, încât zdrobește concurența. Nu există nicio altă variantă care să fi reușit să o înlocuiască”, explică cercetătorul, lector la Universitatea din Montpellier.

Potrivit lui Yannick Simonin, absența unui mutații apărute la varianta Delta poate fi explicată și prin capacitatea limitată de a suferi mutații a acestei tulpini, după cum a arătat secvențierea ei genetică, relatează Ouest-France.

Îngrijorările epidemiologilor

Dacă în Franța pare să se contureze, pentru moment, o adevărată acalmie, nu este cazul peste tot pe planetă. Epidemiologii sunt foarte îngrijorați de riscurile prezente în alte regiuni ale lumii, unde acoperirea vaccinală nu este la fel de bună. „În Africa, Covid-19 circulă foarte mult și acest lucru crește amenințarea apariției unor noi variante”, spune Anne Goffard, virusolog la Centrul pentru Infecții și Imunitate din Lille.

Este un punct de vedere cu care Yannick Simonin este de acord. Virusologul din Montpellier consideră că țările care au rămas în urmă cu schema de vaccinare trebuie sprijinite. „Este o problemă a societății”, spune el.

Se știe, de pildă, că Organizația Mondială a Sănătății a cerut ca a treia doză de vaccin să nu fie făcută tuturor categoriilor de populație în statele unde a fost disponibilă vaccinarea pe scară largă, tocmai pentru a permite o distribuție echitabilă a vaccinului în celelalte țări ale lumii, unde accesul la vaccinuri a fost limitat. Protejarea altor țări înseamnă protecție împotriva apariției unor noi variante, punctează virusologul francez.

Și medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, atrăgea atenția, la Digi24, că peste tot în lume, în comunitățile unde se înregistrează un număr mare de infectări zilnice, pot apărea noi variante, de aceea este important ca răspândirea virusului să fie oprită prin vaccinare și respectarea măsurilor de distanțare. „Cel mai periculos când se ajunge la noi variante este ca acestea să scape de sub protecția oferita de anticorpii obținuți prin boală, dar și prin vaccinare”, atenționa medicul, în condițiile în care România se confruntă în prezent cu o rată foarte ridicată a transmiterii comunitare a virusului și are doar o treime din populație vaccinată.

Citiți și: OMS: În ritmul actual, României i-ar trebui doi ani și jumătate pentru a ajunge la 70 la sută populație vaccinată anti-Covid

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri