Decizie mult așteptată: SUA permit din nou achizițiile de petrol din Venezuela

Data actualizării: Data publicării:
Un bărbat trece pe lângă o pictură murală cu steagul Venezuelei pictat pe un perete din fața sediului PDVSA (Petroleros de Venezuela, SA) din Caracas
Washington se aşteaptă ca „toţi” candidaţii să se poată prezenta la alegerile prezidențiale din 2024, în caz contrar SUA putând să revină asupra deciziei luate.  Foto: Profimedia Images

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a salutat ridicarea temporară a unora dintre sancţiunile americane în sectorul gazului şi petrolului, după acordul semnat între autorităţile de la Caracas şi opoziţie în vederea organizării de alegeri prezidenţiale în 2024, transmite AFP, preluată de Agerpres. 

„Să întoarcem pagina, să reconstruim o relaţie de respect, de cooperare (...) aceste este mesajul meu către puterea şi guvernul Statelor Unite”, a declarat miercuri Maduro, cu ocazia unei reuniuni la palatul prezidenţial cu reprezentanţi la negocieri. 

Maduro a salutat de asemenea acordul semnat marţi între guvernul său şi opoziţie, în urma negocierilor desfăşurate în Barbados sub auspiciile Norvegiei, pentru organizarea de alegeri prezidenţiale în a doua jumătate a anului 2024. 

„În conformitate cu politica americană a sancţiunilor, ca răspuns la aceste evoluţii democratice, Departamentul Trezoreriei a autorizat tranzacţii referitoare la sectorul gazului şi petrolului venezuelean, precum şi la cel al aurului”, a anunţat într-un comunicat subsecretarul de stat Brian Nelson. 

Washington a declarat totuşi că se aşteaptă ca „toţi” candidaţii să se poată prezenta la scrutin, în caz contrar Statele Unite putând să revină asupra deciziei luate. 

Într-un comunicat, secretarul de stat Antony Blinken a precizat că SUA i-au transmis lui Maduro că aşteaptă de la el să prezinte, până la sfârşitul lui noiembrie, „un calendar şi un proces accelerat pentru reintegrarea tuturor candidaţilor”. 

El a cerut de asemenea eliberarea „tuturor cetăţenilor americani aflaţi în detenţie în mod nejustificat şi a deţinuţilor politici”. 

Anunţul privind ridicarea sancţiunilor intervine după acordul încheiat marţi. Aceste îi exclude pe candidaţii neeligibili în baza legilor venezuelene, situaţie în care se află Maria Corina Machado, favorita alegerilor primare de duminică ale opoziţiei, care îl va desemna pe contracandidatul lui Maduro în 2024. 

Concret, guvernul SUA reautorizează cumpărarea de gaz şi petrol venezuelean pe o durată de şase luni, care va putea fi înnoită dacă „Venezuela respectă angajamentele luate în cadrul acordului electoral”. 

Pentru sectorul aurului, nu este precizată o durată, Departamentul Trezoreriei justificându-şi decizia prin dorinţa de „a reduce tranzacţiile de aur pe piaţa neagră”. 

„Venezuela, prin aceste acorduri, este din nou pe piaţa petrolului şi a gazului”, a salutat Maduro, dând asigurări că doreşte şi a dorit întotdeauna „relaţii de respect” reciproc cu SUA. 

Washingtonul permite, de altfel, din nou tranzacţionarea de obligaţiuni de stat venezuelene pe piaţa secundară, rămânând însă în vigoare interdicţia privind piaţa primară, a titlurilor de stat nou emise de guvern. 

Relaxarea sancţiunilor privind petrolul venezuelean era foarte aşteptată de pieţe, care anticipaseră în ultimele zile această evoluţie favorabilă, ceea ce condusese la o scădere a preţului barilului în pofida conflictului dintre Israel şi Hamas şi a riscului de escaladare în Orientul Mijlociu. 

Alte sancţiuni americane, precum îngheţarea activelor venezuelene, rămân totuşi în vigoare. 

Un avion venit din SUA, cu 130 de migranţi venezueleni expulzaţi, a aterizat miercuri la Caracas, în primul zbor de acest fel după un recent acord între cele două guverne.

Partenerii noștri