Prețurile petrolului își continuă scăderea, după ce luni au coborât sub pragul de 90 de dolari pe baril

Data publicării:
sonda de titei petrol la apus
Sondă de țiței. Foto: Profimedia Images

Prețul petrolului a scăzut ușor marți, după o depreciere de peste 1 dolar care a avut loc luni, pe fondul speranțelor că SUA vor relaxa sancțiunile impuse Venezuelei și în condițiile în care Washingtonul și-a intensificat eforturile pentru a preveni o escaladare a războiului dintre Israel și Hamas, transmite Reuters

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 5 cenți, la 89,60 dolari pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 23 de cenți, la 86,43 dolari pe baril, la ora 03:33 GMT.  

Guvernul și opoziția din Venezuela urmează să reia marți discuțiile suspendate de mult timp, despre care președintele Nicolas Maduro a spus că vor fi în beneficiul viitoarelor alegeri din 2024, o mișcare care ar putea duce la o relaxare a sancțiunilor de către Washington, au declarat mai multe surse.  

Începând din 2019, SUA au sancționat exporturile de petrol din Venezuela, membră a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), pentru a pedepsi guvernul lui Maduro în urma alegerilor din 2018 pe care Washingtonul le-a considerat un simulacru din cauza încălcării drepturilor omului.  

Ambii indici de referință pentru petrol au crescut săptămâna trecută pe fondul temerilor că conflictul din Orientul Mijlociu s-ar putea extinde, iar referința globală Brent a înregistrat un avans de 7,5%, în cea mai mare creștere săptămânală din februarie.  

Președintele SUA, Joe Biden, va efectua miercuri o vizită cu miză mare în Israel, în timp ce țara se pregătește să intensifice ofensiva împotriva militanților Hamas, care a declanșat o criză umanitară în Gaza și a generat temeri privind un conflict mai amplu cu Iranul.  

„Riscurile rămân, ministrul iranian de externe avertizând că posibila extindere a războiului pe alte fronturi se apropie de stadiul inevitabil”, a declarat marți ANZ Research într-o notă.  

Administrația Biden a căutat modalități de a crește fluxul de petrol pe piețele mondiale pentru a atenua prețurile ridicate. Dar orice creștere reală a producției de petrol de către Venezuela va dura ceva timp din cauza lipsei de investiții recente. 

Partenerii noștri