Decretul lui Putin i-a prins pe unii ruși în vacanță în Muntenegru. Speriați, bărbații și-au trimis soțiile în Rusia ca să vândă tot

Data publicării:
rusi in muntenegru
Decretul lui Vladimir Putin privind mobilizarea pentru războiul din Ucraina i-a prins pe unii cetățeni ruși în vacanță în Muntenegru. FOTO: Captură Reuters

Decretul lui Vladimir Putin privind mobilizarea pentru războiul din Ucraina i-a prins pe unii cetățeni ruși în vacanță în Muntenegru. Când au aflat ce îi așteaptă în țară au decis să nu se mai întoarcă, de teamă că ar putea fi trimiși pe front. O rusoaică a declarat pentru Reuters că se va întoarce la Moscova doar pentru a-și lua copilul și pentru a vinde toate proprietățile pe care ea și soțul ei le au acolo. Cu toții vor să înceapă o viață nouă în Muntenegru. 

Alexandru și soția lui Svetlana au venit în Muntenegru pentru o vacanță de două săptămâni și nu se gândeau că vor lua în calcul să nu se mai întoarcă în Rusia. Viața le-a fost dată peste cap de anunțul lui Vladimir Putin de săptămâna trecută privind mobilizarea parțială a rezerviștilor pentru războiul din Ucraina.

Într-un interviu pentru Reuters, Alexander, în vârstă de 30 de ani, specialist în horticultură, a declarat că nu are de gând să se întoarcă în țară și să riște astfel să fie trimis la război.

"Acesta nu este războiul nostru. Ne atacăm vecinii, fraților, încercăm să ocupăm teritorii care nu sunt ale noastre. Cu siguranță nu voi lupta pentru asta, darămite să mor pentru asta", a spus Alexandru care, ca și soția sa, au refuzat să-și spună numele complet.

Oficialii ruși au spus că este nevoie de 300.000 de militari pentru mobilizare și că sunt vizate cu prioritate persoane cu experiență militară recentă și abilități militare. Au apărut însă informații și rapoarte că nu doar aceștia sunt recrutați, ci și bărbați fără experiență militară sau care au depășit vârsta de recrutare, ceea ce sporit indignarea printre cetățenii ruși și a dus la proteste față de război.

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei bărbați, au luat cu asalt punctele de trecere a frontierei dintre Rusia și fostele republici sovietice vecine precum Georgia, Kazahstan sau Tadjikistan. Alții au cumpărat în grabă bilete de avion la prețuri extrem de mari către țările Europei de Vest, Muntenegru, Turcia sau Israel.

"Mi-e teamă că mulți alții vor pleca dacă, evident, nu vor închide granițele (autoritățile ruse) în cele din urmă. Mă tem că nu vom mai avea prieteni în Rusia", a spus Alexander. 

La rândul său, Svetlana a spus că va merge în Rusia ca să-și ia fiica de un an și jumătate și pentru a vinde toate proprietățile pe care le au înainte de a încerca să înceapă o nouă viață în Muntenegru. "Nu ne este frică de muncă. Vom încerca", a spus ea.

Decretul de mobilizare l-a prins în Muntenegru și pe Maxim, un medic în vârstă de 48 de ani. Când a aflat, a decis să nu se mai întoarcă la Moscova.

"Mulți dintre colegii mei au primit ordine de convocare. Unii sunt chiar mai în vârstă decât mine și nu sunt la fel de sănătoși pentru a lupta", a spus el.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri