Defecţiune suspectă la avionul Angelei Merkel. Suspiciunile de sabotaj, excluse de armata germană

Data actualizării: Data publicării:
avion angela

Avionul care s-a stricat  joi seară în timp ce o ducea pe Angela Merkel în Argentina la summitul celor mai dezvoltate ţări din lume ar fi avut o defecţiune foarte ciudată, existând suspiciunea de sabotaj. Datele apar în presa din Germania, care citează surse guvernamentale.

ACTUALIZARE. Defecţiunea tehnică ce a provocat aterizarea de urgenţă a avionului cancelarului german Angela Merkel în drum spre summitul G20 de la Buenos Aires nu a fost rezultatul unui sabotaj, au declarat vineri forţele aeriene germane pentru dpa.

„Nu există absolut niciun indiciu al unui context criminal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Luftwaffe pentru agenţia germană de presă, citată de Agerpres.

Agenţia France-Presse anunţă, la rândul său, că un zbor Iberia cu Angela Merkel la bord a decolat vineri dimineaţă de la Madrid spre Buenos Aires, unde cancelarul german urmează să se alăture cu întârziere summitului G20. Avionul a decolat la 8.22 (9.22 GMT), potrivit site-ului companiei spaniole. Cancelaria a anunţat anterior că dna Merkel se afla la bordul acestui zbor IB6849 cu care îşi continua deplasarea după aterizarea de urgenţă joi seară a avionului său din cauza unor probleme tehnice "serioase".


Aeronava în care se afla Angela Merkel a făcut cale întoarsă şi a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Koln, după ce sistemul de comunicaţii nu a mai răspuns comenzilor piloţilor. Cancelarul german le-a spus jurnaliştilor alături de care călătorea că problema a fost una foarte serioasă.

La rândul său, comandantul aeronavei a lăsat să se înţeleagă că a fost o defecţiune tehnică foarte gravă şi care cu greu poate apărea din senin, având în vedere controalele frecvente la care este supusă aeronava.

Rheinische Post, citând surse de securitate, notează că guvernul verifică dacă incidentul are la origine o „pistă criminală”.  Sursele au adăugat că anchetatorii se vor uita „în toate direcţiile” după un astfel de incident.

Potrivit revistei Der Spiegel, întregul sistem de comunicaţie al avionului guvernamental a funcţionat defectuos, constituind o problemă serioasă de urgenţă, cu echipajul forţat să planifice aterizarea cu ajutorul unui telefon la bord prin satelit.

Coincidenţă sau nu, vicecancelarului german, Olaf Scholz, care se afla în avion cu Angela Merkel, i-a fost atacata casa. Presa germană vorbeşte despre un grup de 14 indivizi care au dat foc unei maşini şi au aruncat cu borcane cu vopsea spre apartamentul acestuia.

Tot presa germană scrie că Angela Merkel şi Olaf Scholz îşi vor continua astăzi drumul spre Argentina, la summitul G20.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri