Degetul de teracotă care a stârnit furia Chinei

Data actualizării: Data publicării:
teracota army

Un cetățean american a furat un deget al unei sculpturi din faimoasă Armată de Teracotă, considerată „a opta minune a lumii”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Michael Rohana a participat recent la un eveniment la Franklin Institute din Philadelphia, unde se află expuse mai multe statuete de teracotă din ansamblul sculptat acum 2200 de ani, în vremea dinastiei Qin.

La un moment dat, precizează agenții FBI, asigurându-se mai întâi că nimeni nu îl vede, Rohana a furat degetul soldatului de argilă, însă nu înainte de a-și face un selfie cu statuia, transmite Euronews.

După ce responsabilii de la Franklin Institute au anunțat poliția în legătură cu dispariția degetului, FBI a intrat pe fir. Toate indiciile au dus spre Rohana.

Bărbatul a admis că a furat degetul și că l-a ascuns într-un sertar din biroul său. Inițial, cetățeanul american a fost închis pentru furtul unei opere importante de artă, apoi a fost eliberat pe cauțiune, scrie Euronews.

Statuia, în valoare de 4,5 milioane de dolari, este una din cele 10 sculpturi din ansamblul sculptural împrumutate de China instituției din Philapelphia.

„Cerem Statelor Unite să impună o pedeapsă severă făptașului. Am formulat deja o notă serioasă de protest (la adresa Franklin Institute – n.r.)”, a declarat Wu Haiyun, directorul organismului guvernamental de la Beijing însărcinat cu administrarea Armatei de Teracotă.

Haiyun a adăugat că Centrul chinez de promovare a patrimoniului cultural din provincia Shaanxi, unde a fost descoperită Armata de Teracotă, va trimite doi experți în SUA pentru a repara paguba.

De asemenea, a subliniat oficialul, China ar putea cere o despăgubire financiară pentru actul de vandalism.

Armata de Teracotă a fost descoperită în 1974 de câţiva ţărani, în apropierea unui cimitir imperial.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri